10 речей, яких ви можете навчитися за 10 хвилин. А корисними вони будуть ціле життя

13 грудня 2018 р. 00:36

Часто ми не наважуємося спробувати щось нове через острах даремно витратити дорогоцінний час. Нам чомусь здається, що багато навичок (наприклад, вміння концентруватися або визначати час без годинника) потрібно опановувати чи не місяцями. А  якщо процес навчання забере у вас всього 10 хвилин?

Тутка зробив для вас добірку найцікавіших, а найголовніше, корисних порад.

1. Як вибрати найсмачніший апельсин або грейпфрут

Привабливий, на перший погляд, плід може виявитися сухим і несмачним. Соковитий цитрус вибрати досить просто: потрібно просто зважити його. У легкому плоді найімовірніше мало соку, і він буде за смаком схожий на тирсу. Краще ще понишпорити в ящику і вибрати апельсини або грейпфрути, які виявляться найважчими в порівнянні з плодами схожого розміру. Вони і будуть найбільш смачними і соковитими.

2. Як навчитися керувати своєю увагою

Сучасній людині часто буває нелегко зосередитися на роботі, адже навколо так багато речей, що відволікають увагу: хочеться і з колегами поспілкуватися, і повідомлення в соцмережах перевірити, і новини останні почитати. У вас теж так? Тоді вам допоможе проста вправа.

Поставте таймер на 10 хвилин, сядьте рівно на стільці та протягом всього цього часу спрямуйте увагу на фізичні відчуття від дихання. Коли увага буде втікати в думки чи емоції, якомога швидше повертайте її назад до дихання. Якщо «не відлітати» виявиться занадто складним, використовуйте «закладки», тобто промовляйте про себе свої дії: на вдиху – «вдих», на видиху – «видих». Це допоможе навчитися не відволікатися на зайве і повністю сконцентруватися на тому, чим ви займаєтеся в поточний момент.

3. Як навчитися швидко зав’язувати шнурки

Багато людей витрачають на зав’язування шнурків занадто багато часу, користуючись способом, яким нас навчили ще в дитинстві. Але при правильному підході до справи цей процес може займати лічені секунди.

4. Як компактно упаковувати речі у валізу

Сорочки, взуття, шкарпетки, білизна, кілька светрів… Здається, що для всього цього багатства потрібна величезна дорожня сумка. Насправді ж всі речі можна легко розмістити в звичайному рюкзаку, головне – вміло складати їх (наприклад, як показує досвідчений мандрівник Том Айзенберг).

5. Як відкривати пачку зі спагеті одним ударом

Виявляється, достатньо просто взяти пачку зі спагеті, повернути вертикально і сильно стукнути нею по столу. Макарони самі прорвуть упаковку і «вирвуться на свободу». Головне, міцніше тримати пачку, щоб її вміст не розлетівся у різні боки. У самому відео – один спосіб, а ще можна просто вдарити нижньою частиною долоні по дну упаковки.

6. Як визначати час без годинника

Досить точно визначити час можна за допомогою власних пальців. Розмістіть долоню так, щоб мізинець збігся з лінією горизонту, а потім порахуйте, скільки пальців вмістилося між землею і сонцем. Кожен палець відповідає приблизно 15 хвилинам до заходу. Помножте кількість пальців на 15, і ви дізнаєтеся, скільки залишилося до настання темряви.

7. Як навчитися швидко засинати

Щоб позбутися нав’язливого безсоння, можна використовувати метод Ендрю Вейла. А ще можна спробувати не засинати.

Спершу згадайте події дня. Так, прокручуючи в голові найдрібніші деталі (бажано в зворотному порядку), ви очистите голову від турбот і нав’язливих думок. Після цього переходьте до самого процесу засинання: тримайте очі широко розплющеними і подумки повторюйте: «Я не буду спати». Наш мозок погано сприймає частку «не», і тому він одразу розпочне виконувати команду «буду спати».

8. Як швидко відкрити банку з кришкою, що закручується

Дістатися до вмісту банки можна всього за кілька секунд. Можна обережно підчепити кришку столовою ложкою і випустити з банки трохи повітря. А в цьому відео є ще один лайфхак, який можна взяти на озброєння. Щоб швидко впоратися з тугою кришкою, досить одягнути на руку звичайну гумову рукавичку. Прокладка з гуми знижує ризик прослизання руки, і кришку вдається прокрутити з першого разу.

9. Як перестати проливати сльози при різанні цибулі

Хто з нас не плакав, нарізаючи цибулю для салату або супу? Щоб вберегти очі, зазвичай пропонується змочувати ніж холодною водою. Але є й інший, більш дієвий спосіб. Очищену від лушпиння цибулину потрібно 10 хвилин потримати в морозилці. Це дійсно працює, і плакати під час різання овоча ви точно не будете.

10. Як зав’язувати навушники, щоб вони не заплутувалися в кишені

Прикро, коли хочеш послухати в дорозі музику, а замість цього доводиться розплутувати мішанину зі шнурів. Щоб уникнути цього, досить навчитися правильно складати навушники.

Треба висунути 4 пальці та обмотувати навколо них дроти, попередньо залишивши один кінець довжиною 4-5 см. Його потрібно обкрутити навколо складених навушників, щоб з них вийшла вісімка. Коли обмотаєте, у вас має залишитися два кінці: з навушниками і з штекером, причому один з них буде знизу, а інший – зверху. Обережно закладіть їх між складеними дротами.

Чи готові спробувати? Чи може ви можете поділитися своїми корисними вміннями, які легко опанувати за 10 хвилин?

Джерело

Читайте також