19 липня – Сисоя

19 липня 2020 р. 00:38

Народний календар сьогодні згадує Сисоя. День не мав особливих прикмет і звичаїв. Люди намагалися продовжувати свою щоденну роботу в полі, збирали овочі та готувалися до збирання зернових культур. Вважалося, що на Сисоя роса набувала особливої цілющої сили. Тому селяни вранці 19 липня обов’язково мусили пройти по ній босоніж і, по можливості, провести худобу. Люди вірили, що таким чином вдасться позбутися хвороб і поліпшити власне здоров’я.

Також 19 липня вшановується пам’ять мученика Ерміі та інших мучеників – п’ятьох учнів, які постраждали за віру в Ісуса Христа. Сам Ермій народився в Афінах і займався проповідуванням християнства. Згодом під час гонінь, організованих щодо віруючих імператором Нумеріаном, був заарештований і убитий.

У цей день, 19 липня, намагалися встати раніше і пройтися босоніж по росі, оскільки вважалося, що роса має цілющі властивості. Вона додасть сил, бадьорості, подарує людині міцне здоров’я. У цей день зазвичай варили варення з чорної смородини. Також намагалися 19 липня завершити усі польові роботи, оскільки попереду були дощі, і важливо встигнути закінчити все до настання негоди. Були і прикмети, важливі в цей день.

Народні прикмети на 19 липня:

  • Якщо вранці пройтися босоніж по росі, то весь рік здоровим будеш
  • Місяць на небі добре проглядається – буде багатий урожай
  • Місяць 19 липня здається зеленуватим – прикмета того, що в найближчі дні почнуться дощі
  • Місяць здається 19 липня великим і туманним – можливо похолодання
  • Блискучий і білий місяць – буде холодна погода без опадів
  • Хмари пожовкли 19 липня – чекай дощу

Читайте також