22 вересня - Іоаким і Анна. Пам'ять Святих і Праведних богоотців Йоакима та Анни – батьків Діви Марії

21 вересня 2021 р. 21:10

21 вересня відзначають народження Пресвятої Богородиці, а 22 вересня вшановують пам’ять батьків Діви Марії. У народі Анну і Іоакима вважають покровителями породіль і бездітних, адже вони самі досить довго не могли зачати дитину, і сталося це, коли вони були у похилому віці. Тоді Іоаким подався у пустелю для молитви, де йому з’явився ангел, який повідомив, що у них народиться дочка. Сталося саме так, і за дев’ять місяців після цієї події Анна народила дочку. Подружжя пообіцяло, що присвятять дочку Богу, а тому віддали Марію в храм Єрусалима, де вона перебувала до свого повноліття.

Традиції, обряди та звичаї на 22 вересня

У цей день вшановували сонце і просили його «накопичити сил і прогнати підступаючу до воріт темінь». У минулі часи пари, які нещодавно одружилися, пригощали 22 вересня свою рідню. До молодятам сходилися всі знайомі і родичі «молодих відвідати, подивитися на їх життя-буття, уму-розуму навчити».

Молода господиня випікала пироги, якими пригощала всіх своїх родичів. Вважалося, що це забезпечить міцне здоров’я та благополуччя як молодій сім’ї, так і їх близьким. Також готували ситний обід, після якого жінка демонструвала гостям все своє господарство. Її чоловік гостей водив на двір, показував їм в сараях зимову і літню упряж, в коморах жито, а в саду наливав присутнім пиво з бочки. За звичаєм гості повинні були хвалити господарів і давати їм слушні поради.

Жителі сіл в цей день заготовляли дрова. Влітку і на початку місяця часу на це не вистачало, тому що потрібно було збирати урожай і здійснювати інші сільськогосподарські роботи. Але так як холоди уже наближалися, люди намагалися якомога більше наробити дров і скласти їх в сараї. Взимку ж зазвичай заготовляли дрова на наступний рік. За літо вони встигали добре висохнути. Погано висушена деревина погано розгорається, коптить і не дає потрібної кількості тепла.

Селяни на млинах, домашніх круподерках і крупорушка починали обдирати просо, овес і ячмінь, мололи пшеницю на крупу.

22 вересня: народні прикмети і повір’я

  • Багато павутини – до погожої осені та морозної зими.
  • Сніг, який випав сьогодні, обіцяє поганий урожай в наступному році.
  • Якщо з модрини ще не всі голки обсипалися, то взимку буде багато снігу, але він буде швидко танути.
  • Багато лушпиння на цибулі – зима буде холодною.
  • Листя з вишні ще не опало – до теплої погоди.

Що можна робити 22 вересня

1. У цей день треба кликати жінок та дівчат до себе на гостювання.

2. Цього дня треба дарувати подарунки жінкам, у яких немає дітей. 

Що не можна робити 22 вересня

1. У цей день не можна лаятися, лихословити, обговорювати і засуджувати людей.

2. Сьогодні не можна позичати гроші, інакше вони перестануть водитися.

Читайте також