366 ЗАГИБЛИХ, 429 ПОРАНЕНИХ: У ЗСУ РОЗПОВІЛИ, ЯК ВЕЛИ ПІДРАХУНОК БОЙОВИХ ВТРАТ В ІЛОВАЙСЬКІЙ ТРАГЕДІЇ

29 серпня 2018 р. 22:52

366 загиблих – це з 7 серпня до 30 серпня 2014 року

Про таке розповів полковник, начальник управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексій Ноздрачов.

"366 – це не тільки військовослужбовців. Тобто військовослужбовців ЗСУ загинули 150 чоловік і 366 – це всі разом – ЗСУ, МВС і ще військові формування, які брали участь в боях навколо Іловайська. І ця цифра починаючи, з перших днів. Перші ж бої почалися не в самому Іловайську, а в населених пунктах навколо Іловайська, починаючи з 7 серпня. Тобто 366 – це з 7 серпня до 30 серпня 2014 року. А 29-30 серпня – цей епізод забрав життя близько 250 військовослужбовців, працівників МВС та Нацгвардії".

На запитання ведучої, наскільки ці цифри є точними, адже багато добровольців і волонтерів, які підтримували армію, кажуть, що цифри занижені, Ноздрачов сказав, що дійсно цифра може бути заниженою – але з об'єктивних причин:

"Хочу сказати, що це цифри є результатом роботи відомств правоохоронних і це результат роботи та розслідування Генпрокуратури України за результатами боїв. Зрозуміло, що загиблих навколо Іловайська було більше. Треба враховувати, що там була частина громадян України, які не входили до складу підрозділів МВС та ЗСУ. Ми на цей період проходили трансформація добровольчих батальйонів у підрозділи ЗСУ або МВС, вона на той час не була повністю закінчена і там була невелика частина людей, які не мали обліку особового складу. На той час це були якраз представники цих підрозділів ("Правий сектор" та ОУН – Ред.), бо формування підрозділів "Азов", "Дніпро" та "Донбас" вже було закінчено".

Він також сказав, що за весь період Антитерористичної операції безвісти зникли 84 військовослужбовці. Якщо ж говорити саме про Іловайським боям, то зниклих безвісти – менше. "В Іловайських боях безвісти зникли – 32 віськовослужбовці ЗСУ. Але це статистика ЗСУ. У мене немає статистики МВС та з добровольчих батальйонів", – уточнив Ноздрачов.

Джерело

Читайте також