4 лютого - Тимофіїв день

03 лютого 2022 р. 21:27

В цей день ще раз перевіряли засіки ті, хто не зробив цього раніше, так як і цей день називали Полузимником, адже пройшла якраз половина зими. А православні вшановують пам'ять Тимофія, апостола від 70-ти. Називали день ще і Тимофіївськими морозами, тому що повинні були прийти сильні морози і пурга. І хоча більша частина зими вже позаду, наші предки все одно не розслаблялися, так як потрібно було ще на запасах прожити до весни. І їх перевіряли, щоб їх вистачило. Та й до морозів намагалися підготувати будинок і одяг.

Пасічники зазвичай заносять вулики з бджолами в тепле місце на зиму, тому в таку холодну пору намагалися спостерігати за ними старанніше. До вуликів прислухалися, якщо бджоли дзижчать тихо, то у них все відмінно, а неспокійне гудіння значить, що щось йде не так. Також спостерігали за малюнками морозу на вікнах. Якщо вони розташовані здебільшого вертикально, то і далі буде холодна погода. А горизонтальні орнаменти говорять про те, що скоро прийде потепління. У той же час снігу дуже сильно раділи, адже якщо його було багато, то цього року буде хороший урожай хліба.

Для дівчат було відразу кілька розваг. Перше з них – катання з гірки на донцах (на них прядуть шерсть і льон). Вважалося, що яка дівчина прокотиться на ній далі, у тієї буде краще рости льон. Але є і кілька ворожінь на Тимофія. Зазвичай ворожили по снігу чи по свічках. Для цього треба було загадати на воскову свічку ім'я коханого і в 12 ночі запалити її. Потім у свічки запитують, чи є у хлопця інша кохана, і дивляться за свічкою. Якщо вона затухла, то є, якщо ж горить – нема. Можна ще взяти тонкі свічки, 7 штук, і запалити їх. Кожна свічка позначає день тижня. Яка перша догорить, в той день ви і зустрінете свою любов.

 

Читайте також