8 вересня – День святих Наталії та Адріана

07 вересня 2021 р. 22:04

У церкві 8 вересня вшановується пам’ять святої мучениці Наталії, а також її чоловіка Андріана. Обидва мученика жили приблизно на початку IV століття недалеко від узбережжя Мармурового моря. Сама Наталя народилася і виросла в християнській родині, але заміж вийшла за язичника Андріана.

Разом подружжя прожило трохи більше одного року, після чого почалися гоніння на послідовників християнської віри. Тоді прибув імператор Максиміліан, і в цей час були спіймані 23 християнина, яких піддали жорстоким тортурам. Андріан, будучи ще тоді язичником, був вражений, з якою стійкістю люди брали муки. В результаті, він і сам повірив в Христа. Тоді язичники схопили його і відправили до в’язниці. Наталія відразу ж поспішила відвідати чоловіка у в’язниці. Там же незабаром Андріана піддали різним мукам, і весь цей час поруч з ним знаходилася Наталія, яка також заслужила мученицький вінець.

Традиції і звичаї дня
У народному календарі дата 8 вересня була названа: Наталія і Адріан; Наталія Вівсяниця; Натальїн день.

На Русі цей день пов’язували з роботами на вівсяному полі. В одних місцях тільки починали косити овес, в інших прибирання вівса вже підходила до кінця. Із зерен нового врожаю варили кисіль і пекли млинці. З цього приводу існувала приказка: «Адріан толокно місив, а Наталія млинці пекла».

Значення вівса в житті наших предків переоцінити важко. З вівсяного борошна випікали млинці і оладки, готували смачний вівсяний кисіль. З борошна дрібного помелу (толокна) варили каші (перш за все для дітей і хворих людей). Його додавали в рідкі юшки, використовували як начинку для пирога. З з цілого зерна варили каші, гарнір, робили солод для хмільних і лікувальних напоїв.

Що заборонено
Членам сім'ї заборонялося лаятися, сваритися та лихословити - інакше можна було образити святих мучеників Наталію і Адріана та втратити їх заступництво.

Також побутувала ще одна заборона - в жодному разі не ходити босоніж по землі, бо якщо навіть злегка поранити ногу 8 вересня, довго доведеться її лікувати, а ще в цей день підвищувався ризик наскочити на змію біля води, укус якої вважався дуже небезпечним.

Народні прикмети на 8 вересня
Грім гримить – до теплої осені.
Якщо на небі хмари рідкі, то буде холодно і ясно.
Якщо листя з берези і дуба не опало, то зима буде суворою.
Якщо ранок холодний, то зима буде морозною і ранньою.
Багато горобини – скоро настануть холоди.
Якщо багато опеньків в лісі, то «бабиного літа» не чекай.

Читайте також