Банки масово закривають відділення, а картки — під питанням: чого чекати українцям

19 жовтня 2018 р. 22:16

В наступному році частка безготівкових платежів в Україні може досягти 50%. Вже зараз, згідно з даними НБУ за перший квартал 2018-го, 44,4% операцій з грошима проводять за безготівкою. Ще кілька років тому ця цифра була на рівні 31,2%. Паралельно з цим українські банки масово закривають свої відділення. З квітня по жовтень цього року їхня загальна кількість скоротилася з 9,4 до 8,7 тис.

Поширена мережа відділень і картки із вдалим дизайном — вчорашній день. У моді — повна автономність від банку, можливість оплатити покупку за допомогою гаджета і зручний інтернет-банкінг. У Національному банку зазначають: впровадження нових стандартів незабаром "потіснить" і картки.

Гаджети проти банківських карток

Ситуація в Україні нічим не відрізняється від світової — банківські відділення порожніють, а клієнти йдуть "в онлайн". Наприклад, як розповідає директор департаменту одного з великих українських банків Дмитро Поліщук, 80% їхніх депозитів відкрили в інтернеті. "Обміняти валюту в принципі можна тільки в касі. Також багатьом клієнтам необхідний особистий контакт працівника для консультації або вирішення якогось питання", — пояснює Поліщук.

Українці, що хоча б раз скористалися інтернет-банкінгом, після цього перестають відвідувати відділення. Аби збільшити кредитний ліміт, відкрити депозит, поповнити карту, оплатити комунальні послуги, погасити заборгованість перед банком, достатньо всього лише відкрити програму або зайти на сайт банку.

Цікаво, що тоді як частка безготівкових платежів зростає, кількість активних банківських карток навпаки — скорочується. Наразі вона становить 34,8 млн штук. А ось платіжних терміналів стає більше — їхня кількість зросла на 2,4% і склала 257,7 тис. штук. Кількість банкоматів залишається незмінною — їх по країні 18,6 тис.

Відділення банків поступаються мобільним додаткам, купюри — безготівковим розрахунком, а банківські картки з часом втратять популярність через можливість розплачуватися за допомогою мобільних гаджетів, миттєвих переказів тощо.

Ще кілька років тому можливість платити в супермаркетах за допомогою телефону здавалася малоймовірною. Зараз же і в метро, ​​і в магазинах гаджетами розраховуються тисячі українців. Фінансовий аналітик Володимир Мазуренко вважає, що вже за 5-7 років на такий спосіб оплати перейде більшість клієнтів банків.

"Віртуальна банківська карта — майбутнє. Кому потрібен пластик — зможе його отримувати. Але навіщо і кому він буде потрібен, якщо людина звикне оплачувати покупки своїм телефоном. Звісно, не думаю, що це станеться якось радикально швидко. У нас поки що є люди, які отримують зарплату, пенсію і відразу йдуть до банкомату — все знімають. Бояться щось втратити або що не зможуть чомусь заплатити карткою", — розповідає Мазуренко.

До речі, вже зараз деякі банки дозволяють знімати гроші в банкоматах без карток, за допомогою телефону. Для цього треба мати при собі фінансовий номер (той, який вказувався при оформленні картки) і знати пароль.

Що чекає на українців

В Україні до 2020 року впровадять новий європейський стандарт електронних платежів ISO 20022. Це нова методологія обміну фінансовою інформацією. Вона дозволить проводити платежі практично миттєво.

Що також зміниться:

Більше половини платежів — безготівкові. Так, згідно зі стратегією розвитку фінансового сектора, вже у 2020 році рівень безготівкових розрахунків складе не менше 55%. "Безготівкові платежі стали невід'ємною частиною повсякденного життя, українці поступово звикають платити платіжною карткою в магазинах, аптеках, кафе, на автозаправних станціях", — цитує НБУ директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Олександра Яблунівського.

Важливо також скоротити частку тіньової економіки, яка працює з готівкою, і підготувати українців, зазначає представник одного з банків Дмитро Лучко. "Незважаючи на досить оптимістичну динаміку збільшення частки безготівкових розрахунків в Україні, говорити про їхнє домінування у перспективі найближчих декількох років навряд чи можливо", — прогнозує Лучко.

Картку можна буде отримати без візиту в банк. Вже зараз по всьому світу з'являються банки без єдиного відділення, а один з українських банків пропонує фізичним особам-підприємцям оформити картку просто у себе вдома і отримати її за допомогою кур'єра. Тобто якщо картки і потрібні будуть, для їхнього оформленнях нікуди ходити не доведеться.

Карткові розрахунки — перший етап переходу до безготівкових взаємин між фізичними особами. На цьому етапі відбулася "оцифровка" грошових купюр: замість "пачки" паперових грошей людина отримує зручніший матеріальний еквівалент. На наступному етапі матеріальний еквівалент грошей замінять на безготівковий інструмент — розрахунки з одного рахунку на інший. І тоді вже банківські картки не знадобляться.

Джерело

Читайте також