Економіка України у 2020 році скоротиться на 6% – Нацбанк

31 липня 2020 р. 12:26

Економіка України у 2020 році скоротиться на 6%, але вже з наступного року очікується її зростання на рівні 4%.

Водночас, інфляція на кінець 2020 прискориться до 4,7%, але буде близькою до 5% у наступні роки, як і очікувалося раніше.

У Нацбанку запевнили, що з другого півріччя цього року українська економіка почала відновлюватися, тому найгірший період вже позаду.

Однак темпи відновлення наразі стримуватимуться через пригнічений споживчий та інвестиційний попит. Це пояснюють високим рівнем невизначеності щодо поширення коронавірусу.

В НБУ також попередили, що відновлення економіки буде нерівномірним за видами економічної діяльності. Зокрема, найбільш постраждалі від карантинних обмежень сфера послуг, торгівля та транспорт частково відновляться вже в ІІІ кварталі.

Та все ж низький попит ще тривалий час не дозволятиме їм повернуться до докризового рівня.

У тому, що Україна виходить з економічної кризи і вже пройшла критичну стадію переконані в Мінфіні. Особливо важкими були квітень і травень, натомість у червні вже запустились економічні процеси.

Зокрема, цифри реєстрації нових ФОПів вийшли на докризовий рівень, а споживання електроенергії протягом останніх двох декад вказує на відновлення промислового виробництва.

Джерело: НБУ

Джерело ФАКТИ. ICTV

Читайте також