Екс-альфівець Роман Костенко: Обшук в Марусі Звіробій. Хочу написати те, на що інші не звернули увагу.

29 листопада 2019 р. 16:52

Учора вранці слідчі Державного бюро розслідувань провели обшуки у Олени Самбул (Біленької), військової та волонтера, відомої за позивним «Маруся Звіробій».

Сама ситуація довкола обшуку і всієї справи «погрози вбивством Президенту» збурила українське суспільство. Та я хочу написати про інший аспект цієї події, на який менше звертають увагу – про залучення до цього обшуку офіцерів спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України.

Мені, як вихідцю з цього підрозділу прикро бачити практику використання висококласних професіоналів для «виламування дверей» на обшуках. Основна функція ЦСО «А» – це планування та проведення спеціальних операцій, там служать високомотивовані офіцери, майже усі вони – учасники війни на Сході, які пройшли тривалі складні навчання і тренування перш ніж потрапити до «Альфи».

Держава витрачає значні кошти на підготовку одного спецпризначенця, а їх в подальшому використовують для того, щоб з десяток чоловіків потрапили до помешкання однієї жінки. Я проти того, щоб професіоналів використовували для звичайних «маски-шоу», це не лише деморалізує бійців, але і є неефективним використанням ресурсів.

Очевидно лише реформа СБУ та перетворення її з правоохоронного органу на спецслужбу, може припинити таку ганебну практику.

Роман Костенко

Нагадаємо, Роман Костенко – ветеран АТО, кіборг, підполковник СБУ, заступник начальника відділу «Альфа» Управління Служби безпеки у Миколаївській області

Читайте також