"Епідемія" раку та безпліддя: як труять українців і де найнебезпечніше

13 грудня 2018 р. 23:29

Найбрудніші міста в Україні — ті, де розташовані металургійне і хімічне виробництва. Маріуполь, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Харків... Судячи з офіційних даних, у цих регіонах люди частіше страждають онкологією. Однак не відстає від "рекордсменів" і Київ, тут людям важко дихати через викиди транспорту

Де найбрудніше

Найбруднішими містами України екологи в один голос називають Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпро і Харків. Щоправда, вони зазначають, що насправді ніхто нормально не відстежує рівень забруднення.

"Наші фахівці беруть дані, які їм дають підприємства-забруднювачі. Тобто, як вони вважають за потрібне написати свої звіти, так і пишуть. Немає незалежних або державних випробувань", — пояснила OBOZREVATELеколог, голова Запорізької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Ірина Пирогова.

А найчистіше повітря у Тернополі, Горішніх Плавнях, Ізмаїлі, Чернівцях та Світловодську.

За словами еколога Володимира Борейка, джерелом забруднення міст можуть бути не тільки підприємства, але й транспорт. "Я вам точно можу сказати, що в Києві повітря забруднює транспорт. Тут зараз немає великого виробництва",  заявив OBOZREVATEL Борейко. Та ж ситуація і в Одесі, Луцьку.

Дивіться відео за темою:

А ось МОЗ у 2017 році повідомив, що найбільше хворіють на рак у Дніпропетровській області  тут зареєстровано 9,2% від усіх випадків. На другому місці Київ  8%, потім йдуть Харківська область  7,4%, Львівська  6,4%, Одеська  5,2%.

Найменше до цієї хвороби схильні жителі Чернівецької, Закарпатської, Рівненської, Волинської областей.

А в Західній Україні чисто?

Але не варто думати: якщо ви живете на західній Україні, де немає металургійного виробництва, то там хороша екологія. Насправді сільське господарство завдає також серйозної шкоди. "Звичайно, це не можна порівняти з промисловістю. Тут йдеться не про забруднення повітря, про шкоду навколишньому середовищу, тим же водоймам",  каже Борейко.

А Ірина Пирогова пригадує, як вона опинилася у західному курорті Східниця. "Там буквально з кожного двору йде труба до річки, і звідти взагалі неочищені нечистоти зливаються прямісінько в гірську річку. Видно, як летять туди навіть макарони. Це називається несанкціоноване скидання", — зазначає Пирогова.

За словами еколога Ірини Пирогової, ще одна небезпека  добрива і засоби для захисту рослин, які активно використовують у сільському господарстві. "Найбільш забруднена пестицидами область  Сумська. Уся ця хімія потрапляє у підземні води, а потім змивається у наші водойми",  каже Пирогова.

Ще один ризик — робота водоканалів. Немає достовірних відомостей, наскільки очищену воду скидають у Дніпро ці служби. "Наприклад, я знаю, що в Запоріжжі брали великі кредити, щоб встановити очисні споруди, і тут зі скидами нормальна ситуація. А ось що стосується скидів вище по Дніпру, то даних поки немає",  пояснила еколог.

Читайте також