Гройсман нагодував українців черговою порцією обіцянок. Цього разу про газ

15 липня 2018 р. 22:17

Прем'єр-міністр розповів, чи буде збільшення ціни на газ

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що може ініціювати підвищення ціни на газ для населення у разі необхідності запобігання економічної катастрофи. Про це повідомляють ЗМІ. Гройсман додав, що особисто не хоче ініціювати підвищення ціни, проте Україна вже у наступному році повинна виплатити величезну суму за зовнішніми зобов'язаннями.

"Я відповідально вам заявляю - я не хочу підвищувати ціни на газ. Я не хочу цього робити. Це може бути тільки вимушений крок для того, щоб не допустити економічної катастрофи і злиднів українських громадян", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді.

Крім того глава уряду заявив, що невиконання взятих на себе зобов'язання, особливо зовнішні щодо ринкового механізму ціноутворення і єдиної ціни на газ для населення і промисловості може спричинити за собою їх відмова від підтримки України. Це, в свою чергу, може привести до серйозних проблем з виплатою зовнішнього боргу, і в підсумку - до злиднів громадян. Більше того варто відзначити, що Національний банк України очікує підвищення цін на природний газ до 2019 року на 25%.

"Ми очікуємо, що зростання цін на газ і комунальні послуги в цьому році буде приблизно на рівні 25%", – заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.

За його словами, вплив підвищення на показник інфляції складе близько 0,9 процентного пункту. А ціни на газ, за попередніми даними, підвищаться ще на 15% в наступному році.

"Якщо подивитися на світові ціни і порівняти з цінами в Україні, то диференціал – близько 40%. За нашими очікуваннями, цей диференціал буде врегульовано за два роки", - зазначив Сологуб.

Джерело

Читайте також