Як батькам оформити квартиру на дитину: нові правила

27 квітня 2018 р. 21:31

В Україні операції з нерухомістю на користь малолітніх дітей контролюють державні органи опіки

Як можна оформити квартиру на неповнолітню дитину, куплену для нього батьками?

Статус громадян залежно від віку законодавці визначили в статті 6 Сімейного кодексу України. Правовий статус "дитина" поширюється на осіб, які не досягли 18-ти років - повноліття. Віковий період до повноліття розбитий і включає статус малолітньої і неповнолітньої дитини. У статусі "малолітня дитина" громадяни перебувають до 14-ти років і володіють частковю цивільною дієздатністю - можуть здійснювати незначні договори для задоволення побутових і потреб розвитку.

На громадян віком 14-18 років поширюється статус "неповнолітня дитина". У цей період громадяни володіють неповною цивільною дієздатністю. Законодавці дозволили здійснювати договори неповнолітнім особам після досягнення 16 років. При цьому обов'язкова умова - такі громадяни ведуть свій бізнес і зареєстровані в Держреєстрі юридичних і фізичних осіб-підприємців.

Контроль державних органів опіки

У Сімейному кодексі України зазначено, що батьки можуть купити і оформити квартиру на дитину. Такі договори підлягають державній реєстрації - нотаріальному посвідченню. Для засвідчення договору клієнти зобов'язані пред'явити нотаріусу дозвіл органу державної опіки здійснити операцію. Це правило закріплено в статті 177 СКУ та статті 40 "Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України".

За правилами названих законодавчих актів держоргани опіки відмовляють батькам право здійснити операцію, якщо з'ясували такі обставини:

батьки або один з них позбавлені судом батьківських прав на підставі правил статті 164 СКУ;
суд, держорган опіки або прокурор прийняли рішення відібрати дитину у батьків без позбавлення їх батьківських прав на підставі статті 170 СКУ;
до суду подано позов про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав на підставі статті 165 СКУ; батьки або один з них в заявці на дозвіл провести операцію повідомили про себе держоргану опіки неправдиві відомості;
батьки дитини не поставали держоргану опіки взаємне письмову згоду на вчинення правочину. Такий документ потрібно подати разом із заявкою на дозвіл здійснити операцію.

Для отримання дозволу на покупку житла в інтересах дитини клієнти зобов'язані особисто відвідати місцевий держорган опіки та подати такі документи:

Заява;
паспорт батьків в оригіналі;
ідентифікаційні коди в оригіналі;
свідоцтво про народження дитини в оригіналі;
ідентифікаційний код дитини в оригіналі. Цей документи батьки оформляють в місцевому органі державної податкової фіскальної служби до візиту в держорган опіки;
попередній договір про покупку конкретної квартири, якщо житло купується в новобудові на етапі будівництва.

Держорган опіки стверджує дозвіл протягом 10 днів.

Щоб правильно оформити квартиру на неповнолітню дитину після покупки, батьки подають у відділі продажів обраного житлового комплексу такі документи:

свідоцтво про народження дитини;
ідентифікаційний код дитини;
нотаріально завірена згода батьків на укладення договору в інтересах дитини;
дозвіл держоргану опіки на проведення угоди.

Дізнатися детально правила оформлення договору купівлі-продажу житлової нерухомості в інтересах малолітніх і неповнолітніх дітей можна на форумі юридичної консультації.

Джерело

Читайте також