Ікра до новорічного столу: як не викинути гроші на підробку

27 грудня 2018 р. 20:47

До Нового Року залишилися лічені дні, а тому сезон передсвяткових закупівель можна вважати відкритим.

У цій метушні головне - зберігати спокій і не купувати перше, що попадеться під руку - тим більше, «акції». Адже крім терміну придатності (на який, до речі, далеко не всі звертають увагу) є і інші значущі фактори, які допоможуть визначити якість продукту, інформує UkrMedia.

Новорічний святковий стіл важко уявити собі без олів'є, мандарин і бутербродів з червоною ікрою. Саме про ікру сьогодні піде мова. Продукт не дешевий, тому питання «як не викинути гроші на підробку» в даному випадку стає особливо актуальним.

Отже, як вибрати якісну ікру?

Не намагайтеся заощадити

Ікра не може коштувати дешево. Не довіряйте розпродажам, особливо в інтернеті. Якщо ікра продається з 80% знижкою - «тільки сьогодні і тільки у нас», швидше за все, це не ікра, а витвір місцевих умільців, що містить у своєму складі мало не всю таблицю Менделєєва. Так, ціна може трохи відрізнятися залежно від виду ікри, упаковки, фірми-виробника, торгової мережі, але ці відмінності не будуть значними.

Купуйте в мережевих супермаркетах або в спеціалізованих магазинах

Бажання схопити баночку в кіоску на зупинці (бо дешевше!) може обернутися великим розчаруванням. Якщо ви замовляєте ікру в онлайн-магазині, користуйтеся тільки перевіреними сайтами з доброю репутацією. На таких сайтах вказана детальна інформація про продукт: склад, виробника, термін придатності і т. д. Пам'ятайте, що якщо продавцю нічого приховувати, на його сайті ви зможете знайти не тільки мобільний телефон, але і повну назву компанії, адресу магазину або складу, щоб за потреби можна було поспілкуватися «наживо». Тільки в цьому випадку можна бути впевненим, що віртуальний продавець не зникне безслідно, якщо ви захочете звернутися до нього з претензією.

Дивіться склад

У «правильній» ікрі будуть тільки два інгредієнти ‒ ікра і сіль. В деяких випадках можна побачити у складі консервант Е239 (уротропін). В Україні його застосування офіційно дозволено, але оскільки він може розпадатися до канцерогенного формальдегіду, краще не ризикувати. В складі також може фігурувати рослинне масло. Це не страшно, і ніяк не впливає на якість ікри. Деякі виробники додають його, щоб ікринки не злипалися.

Уточніть країну походження продукту

Більшу частину ікри Україна закуповує зараз у США, штат Аляска. Якщо ж країна-виробник Росія, то це точно контрабандний товар. На жаль, на нашому ринку такої «нелегальної» ікри предостатньо, і умови її транспортування, фасування і зберігання, зрозуміло, ніяк не контролюються.

Не бійтеся купувати заморожену ікру

Наприклад, ікра дикого лосося Аляски (країна-виробник США), заморожується відразу після вилову риби і не містить ніяких консервантів і добавок - тільки трохи солі. Щоб розморозити таку ікру, треба просто перекласти контейнер з морозилки в холодильник на 10-12 годин. Так ікра збереже свою форму і всі корисні властивості, і ви отримаєте прекрасний продукт до святкового столу.

Віддавайте перевагу прозорі упаковці

Експерти рекомендують віддавати перевагу прозорій упаковці - скляним банкам або пластиковим контейнерам. Але якщо ви зупинилися на жерстяній баночці, обов'язково струсіть її. Якщо почуєте булькаючий звук, товар краще не брати. Якісна ікра зерниста і повністю заповнює простір в баночці. Всередині також не повинно бути багато рідини і ікринок, що лопнули. Сама баночка також може багато «розповісти» про продукт. Її кришка не повинна прогинатися під тиском пальця, і ні в якому разі не бути роздутою - в таких банках продукт зіпсований. Також, маркування на кришці повинне бути проштамповане зсередини. Якщо вона проштампована зовні, то перед вами звичайна підробка.

Вивчайте інформацію на етикетці

Дивіться на те, яку ікру ви берете - ця інформація завжди повинна бути на етикетці. В основному, в Україні продається ікра горбуші і кети, трохи рідше - нерки. Ікра цих риб відрізняється за кольором і розміру. Якщо в банці ікра одного виду, і всі ікринки приблизно одного кольору і розміру - це перший сорт. До речі, ікри вищого сорту не існує - немає такої класифікації. Допускається також суміш ікри різних видів, тоді ікринки неоднорідні за кольором і розміром. Це ікра другого сорту.

А чи знали ви?

Червона ікра діє на нас як антидепресант. Поліненасичені жирні кислоти, якими багата червона ікра, активізують мозковий кровообіг і регулюють вміст серотоніну в організмі - так званого «гормону щастя».

Червона ікра на третину складається з білка, який, на відміну від інших білків тваринного походження, легко засвоюється протягом лише 1 години.

Найпопулярніший і звичний для більшості вид ікри - ікра горбуші. Ікринки діаметром від 3 до 5 мм за кольором рожево-помаранчеві.

Найбільші ікринки у кети і чавичі - 6-7 мм, Але їх легко розрізнити: ікра кети яскраво-оранжевого кольору, має дуже ніжний смак, так як отримана з найбільш жирного виду червоної риби. Колір ікри чавича яскраво-червоний, а на смак вона трохи гостра з легким гіркуватим присмаком.

Найдрібніші ікринки у нерки - близько 3 мм в діаметрі. Вона також дуже відрізняється за кольором яскраво червоний, іноді темно-червоний колір не дозволить сплутати її ні з якою іншою.

Читайте також