Масове підвищення зарплат в Україні: як не залишитися без надбавки

24 березня 2019 р. 14:54

В Україні двоє з трьох працюючих в 2018-му отримали надбавку до зарплати. В середньому заробітні плати підвищили на 22,5%. Для роботодавців головний драйвер для підвищення окладів – конкуренція.

OBOZREVATEL з’ясував, як підвищили зарплати в 2018-м і що робити, щоб не залишитися без підвищення в 2019-м.

головне:

приблизно 75% українців отримали підвищення зарплат в 2018-м;
тільки половина роботодавців дає прибавки всім підряд, інші орієнтуються на KPI і цінність співробітників;
щоб отримати надбавку, недостатньо добре виконувати свою роботу.
Кому і як підвищили зарплати в Україні

У 2018-му заробітні плати підвищили в абсолютній більшості компаній. Половина роботодавців підвищила оклади всім співробітникам, а ще третина – тільки тим, хто вдало виконував KPI (ключові показники ефективності), говориться в результатах дослідження HeadHunter.

“В Україні досить висока інфляція. Близько 10% в минулому році. Тобто всім, кому як мінімум на 10% не підвищили зарплати, втратили частину свого заробітку. Паралельно з цим є й інший фактор – розвивається ринок, є конкуренція. У нас хороша тенденція, зростання зарплат випереджає зростання цін. Приблизно на 20-25% в рік зростають зарплати. І якщо довіряти опитуванням роботодавців, 7 з 10 переглядають заробітні плати “, – розповідає HR-експерт Олександр Білоус.

Згідно з інформацією великого кадрового порталу, кожен п’ятий українець отримав надбавку в 5%, третина українців отримали надбавку в 10%, кожен шостий – в 20%. І тільки кожен десятий “розбагатів” на 30 і більше відсотків. Позитивну тенденцію підтверджують офіційні дані Держстату: зарплати в середньому зросли на 22,5% за рік (до 9,1 тис. Грн).

Як зазначає експерт з підбору кадрів Катерина Матюх, найчастіше роботодавці підвищують оклади наступними категоріями:

співробітникам з найнижчими зарплатами;
працівникам, які регулярно перевиконують план;
співробітникам, в яких зацікавлені конкуренти.
“Є один головний драйвер – конкуренція. Коли поруч платять більше, звичайно, людина піде туди. Хочеш, щоб у тебе залишився співробітник, плати як мінімум стільки ж, скільки і конкурент. Ми проводили опитування серед 100 претендентів. Всім роздавали анкети і питали: якщо ви дізнаєтеся, що в конкуруючій фірмі за ту ж роботу, що виконуєте і ви, платять більше, змусить це вас задуматися про звільнення? Більшість відповіли позитивно, деякі сказали, що тільки за інших рівних умов або якщо покличуть в ту компанію “, – розповідає Матюх.

Найбільше робочих місць в сфері продажів. Тут же найвища конкуренція серед роботодавців. Друге місце займає IT і маркетинг. Працівники цих спеціальностей мають найбільше шансів на підвищення, а в разі звільнення їм буде простіше всіх знайти нове місце.

 

Як не залишитися без надбавки

Не соромитися просити підвищення. Прохання про перегляд розміру заробітної плати – звичайна практика, якої українці користуються вкрай рідко. Хтось боїться відмови, інші ж заявляють про те, що хочуть підвищення, тільки вже після того, як знайшли собі інше більш високооплачуване робоче місце.

Головне в таких проханнях – не розповідати босові про те, що у вас складні життєві обставини або не вистачає грошей на комуналку. Краща формулювання “Що я зроблю, щоб заробляти на 20% більше” або “я хочу заробляти на 20% більше, чи є у мене така можливість?”. Є дві головні цілі такого прохання. Перша – дати зрозуміти, що ви хочете заробляти більше і готові працювати ефективніше. Друга – позначити, що поточна сума вас більше не влаштовує.

“У мене була така ситуація, коли дві людини з одного відділу виконували одну і ту ж роботу. Один вирішив просити прибавку і запропонував другому піти разом з ним до керівника. Той відмовився. В результаті одна людина отримала надбавку, а другий залишився ні з чим. після цього йти до керівника було вже незручно: буде виглядати так, ніби прийшов тільки через те, що комусь підвищили. і так вийшло, що посада одна і та ж, а зарплати різні “, – розповідає Олександр Білоус.

Виконувати і перевиконувати KPI. Третина всіх роботодавців в Україні погоджуються підвищувати зарплати тільки за умови виконання показників ефективності. Якщо ви не справляєтеся з поставленими завданнями, це може бути суттєвим аргументом для відмови в перегляді окладу.

Підвищення загрожує тільки тим, кого цінують на роботі. А для цього недостатньо бути хорошою людиною або потребуватиме збільшення. Важливо, щоб роботодавець розумів: ви йому потрібні. А для цього мало працювати на “план мінімум”.

Читайте також