''Ми вистоїмо і переможемо'': Порошенко нагадав українцям про важливу історичну дату

01 грудня 2018 р. 13:47

В Україні 1 грудня святкують річницю Всеукраїнського референдуму, на якому було підтверджено Акт про незалежність держави.

Президент Петро Порошенко нагадав на своїй сторінці в Facebook, що це сталося 27 років тому, 1 грудня 1991 року.

"1 грудня 1991 року – одна з центральних віх новітньої історії незалежної Української Держави. Десятки мільйонів українців, за якими стояли покоління борців за волю і свободу Батьківщини, тоді сказали своє переконливе "Так" на Всеукраїнському референдумі", – написав Порошенко.

Він додав, що відстоювати волю і свободу українцям доводиться І сьогодні, коли "підступний агресор намагається зламати нашу незалежність".
"Знаю, ми вистоїмо і обов’язково переможемо, адже правда – за нами!" – додав президент слова напуття.

Напередодні Порошенко брав участь у засіданні Регіональної ради розвитку і області, де уточнив, що рішення Священного Синоду Вселенського патріархату про автокефалію Української православної церкви можна порівняти саме з референдумом про незалежність.

"Дуже символічно, що звістки з Синоду приходять напередодні річниці референдуму 1 грудня 1991 року, коли наш народ підтвердив свою волю жити у власній суверенній державі. Ми розриваємо імперські пута і йдемо своїм шляхом. А шлях цей один – повернення України до сім’ї європейських народів", – зазначив він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що саме Польща першою офіційно визнала незалежність України.
"Сьогодні річниця референдуму за незалежність, саме Польща першою її офіційно визнала. Колега Чапутовіч (глава МЗС Польщі Яцек Чапутовіч. - Ред.) першим приїхав засвідчити підтримку України після актів російської агресії і привіз меседж солідарності. Почали день з загального вшанування жертв НКВС у Биківні", – написав Клімкін.
У свою чергу, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман уточнив, що день, коли позитивно проголосували 90% українців, став точкою відліку у становленні історії.

27 років тому відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України. 90% тих, хто проголосував, сказали "так" вільній, самостійній країні. Цей день став точкою відліку у становленні нашої новітньої історії", –підкреслив він.

''Ми вистоїмо і переможемо'': Порошенко нагадав українцям про важливу історичну датуПоділитися
зображенням
Гойсман додав, що відтоді держава пройшла складний шлях, після чого до цього дня українцям доводиться боротися за свою незалежність зі зброєю в руках.

"Але я знаю, що випробування гартують нас, ми стаємо міцніші та згуртованіші. Хто б і як нам не заважав, ми будемо будувати сильну країну", – підсумував він.
 Сьогодні річниця референдуму за 🇺🇦незалежність,саме Польща першою її офіційно визнала.🇵🇱колега #Czaputowicz першим приїхав засвідчити підтримку Україні після актів рос.агресії і привіз меседж солідарності🇪🇺.Розпочали день зі спільного вшанування пам’яті жертв НКВС у Биківні
Як повідомляв OBOZREVATEL, після голосування українців 1 грудня 1991 Верховна Рада 24 серпня прийняла Акт проголошення незалежності. Тоді ж молода держава вперше обрала президента України.

До референдуму було прикуто загальну увагу всього світу, а іноземні політичні оглядачі в репортажах з Києва підкреслювали колосальну значимість цієї події для Європи. Для проведення референдуму було створено 34 093 дільниць для голосування.

Джерело

Читайте також