Мільйонам громадян України можуть назавжди заборонити сідати за кермо!

09 червня 2019 р. 19:04

Міністерство охорони здоров’я задумало ввести більш жорсткі правила для медичного огляду українців, які бажають сісти за кермо. Відомство представило документ на офіційному сайті.

Відповідно до законопроекту, практично всім людям з серйозними захворюваннями заборонять їздити на машинах. У заборонений список потрапили такі недуги, як сколіоз, геморой або гіпертонія. Складно знайти абсолютно здорової людини. Тому нові вимоги можуть зіпсувати життя мільйонам українців. Серед інших медичних протипоказань згадуються: поганий слух, грижа, шрами, запалення слізного мішка, проблеми з серцем і судинами, тиск, ендокринні порушення, доброякісні пухлини.

А якщо водій страждає від глаукоми або хвороб серцево-судинної системи – медичний огляд зажадають проходити щороку. Крім того, громадян України, які вже отримали водійські права, зобов’яжуть проходити повторний медичний огляд кожні десять років або замінювати посвідчення.

Представники МОЗ запевняють, в деяких з випадків питання про видачу водійських прав за певних станах буде вирішуватися «в індивідуальному порядку». Ймовірно, чиновники допускають можливість персональних винятків. На даний момент в Україні вже є наказ, який забороняє сідати за кермо при певних проблемах зі здоров’ям, однак він не містить повного переліку патологій.

А з 2022 року уряд відновлює обов’язковий техогляд автомобілів для українців. Такі заходи вживаються у зв’язку з Директивою Євросоюзу. У 2011 році в Україні відмінили обов’язковий техогляд приватних машин, але через 3 роки процедуру знову змусять проходити всіх без винятку.

Згідно з документом, перший техогляд особистого автомобіля з 2022 буде необхідно провести через чотири роки після першої реєстрації, а після цього проходити кожні два роки. Таксі та комерційний транспорт доведеться оглядати щорічно з моменту першої реєстрації. Стежити за своєчасним проходженням огляду будуть поліцейські. А от проводити їх зможуть комерційні станції.

Джерело

Читайте також