Митрополит Михаїл заявив, що зняв свою кандидатуру під тиском

19 грудня 2018 р. 23:09

Митрополит Михаїл – один з трьох претендентів на пост Предстоятеля української помісної церкви зняв свою кандидатуру під тиском. Про це він сам заявив в інтерв’ю журналістам.

Мовляв, під час собору Філарет заявив, що не розпускатиме УПЦ КП та не братиме участь у соборі, якщо Михаїл не відмовиться від участі у виборах. Просив про це, за його словами, і Петро Порошенко. Філарет сказав, що в такому разі він не буде розпускати Київський патріархат і брати участь у Соборі, - повідомляє Startko.

Я зважив на те, що чекає нас у майбутньому, а це розділення, кілька православних церков, звинувачення Константинопольського патріарха в тому, що даремно з нами зв’язався, звинувачення росіян в тому, що ми тут не можемо розібратись. І я вирішив зняти свою кандидатуру на користь Єдиної Української церкви, – заявив митрополит Луцький та Волинський Михаїл.

У той час інший претендент митрополит Вінницький та Барський Симеон одразу після собору підпорядкував новоствореній церкві головний храм Вінницької єпархі, Святопреображенський кафедральний собор. І разом з парафіянами перейшов до складу. Проте Московський патріархат віддавати приміщення храму поки не збирається. Декілька сотень віруючих і священиків Московського патріархату зустріли заміну Симеона від Московського патріархату – Варсонофія. У той час вже обраний Предстоятель робить перші кроки у розбудові церкви. Ще у суботу з Софівської площі закликав представників МП об’єднуватися. А вже після пояснив: навіть якщо відмовляться, силою їхні храми не захоплюватимуть. Ніяких захоплень храмів Московського патріархату з боку Єдиної церкви не буде. Ті парафі, які добровільно захочуть стати частиною Єдиної української православної церкви, вони мають бути прийняті, але без насильства, – наголосив предстоятель Української помісної православної церкви митрополит Епіфаній.

За словами митрополита, патріарх Філарет поставив умову, щоби я зняв свою кандидатуру, інакше він не розпустить УПЦ КП – заявив митрополит Луцький та Волинський Михаїл. «Постало питання: якщо я не знімаю своєї кандидатури, Київський патріархат на Собор не йде. А якщо Київського патріархату немає на Соборі, Собор не відбудеться. Греки їдуть з Києва», – пояснив Михаїл.

На думку митрополита, умова патріарха була несправедливою. «Кожен із членів Собору мав право бути обраним. А все «вперлося» в мене лише через те, що я виграю, а кандидатура, запропонована патріархом – не виграє», – зазначив владика. Проте, за словами Митрополита, його переконало сумління. «Тому що постало питання: або я, або Україна. Виграю я – виграють мої амбіці», – наголосив митрополит. За матеріалами 24tv Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформаці. 

Читайте також