Між Путіним і Кирилом назрів розкол: випливли деталі синоду РПЦ щодо Томосу Україні

17 вересня 2018 р. 10:04

Засідання Синоду Російської православної церкви, яке відбулося в п'ятницю, 14 вересня показало наявність серйозних протиріч між РПЦ і Кремлем.

Як пише "Новая Газета", "незвично прямолінійним втручанням Кремля" в перебіг синодальної дискусії стала заява прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова. Приблизно опівдні, коли засідання вже було в розпалі, спікер Путіна заявив, що в Кремлі "відстежують" роботу Синоду і вважають "найкращим" сценарій "збереження єдності православного світу".

"Зазвичай патріархія і Кремль утрясали подібні питання кулуарно, і, якщо прес-секретарю президента довелося давати вказівки патріарху через телеефір, значить, протиріччя досягли серйозних масштабів", - пише видання.

Відзначається, що чутки про те, що патріарх Кирило "дратує Кремль" і тому в пресі час від часу з'являється компромат на нього, циркулювали давно.

"Після начальницького окрику патріарх змушений був трохи охолонути і відкласти на майбутнє повний і беззастережний розрив спілкування з Константинополем та іншими православними церквами, які його підтримають", - сказано в матеріалі.

За інформацією ЗМІ, нинішній розрив з Константинополем підноситься пастві як "неповний", попередній, тоді як канонічне право Православної церкви знає лише повний розрив - коли одна церква звинувачує іншу в єресі.

Видання також пише, що сенсацією стала відсутність на синоді предстоятеля УПЦ Московського патріархату митрополита Онуфрія, який послався на поганий стан здоров'я.

Джерело

Читайте також