"Нехай не переходять межі!" Московська церква пригрозила Константинополю

08 вересня 2018 р. 12:54

Призначення патріархом Варфоломієм своїх екзархів у Києві в особі архієпископа Памфільского Данила зі США та єпископа Едмондського Іларіона з Канади в УПЦ МП назвали "грубим порушенням" і наголосили, що відповідальність за негативні наслідки такого вчинку буде нести Константинополь.

Відповідну заяву опублікував Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви. Як відзначили у зверненні, це нібито "суперечить другому правилу Другого Вселенського Константинопольського собору". В УПЦ цитують текст Другого Вселенського Собору:

"Не будучи запрошеними, єпископи нехай не переходять межі за межі своєї області". Церковники також наголосили, що призначення екзархів відбулося без відома Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія як єдиного канонічного єпископа Києва.

"Відповідальність за можливі негативні наслідки події буде лежати на Константинопольському Патріархаті", - сказано в повідомленні.

Томос Україні: РПЦ злякалася категоричності

Константинополя У свою чергу в Російській православній церкві назвали призначення єпископів "вторгненням" в Україну і заявили, що не залишать це "без відповіді".

''Призначення Константинопольським Патріархом своїх представників-єпископів в Україні - без узгодження з Патріархом Московським і всієї Русі і Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України - є не що інше, як безпрецедентно грубе вторгнення'', - написав глава синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда в своєму Facebook.

Джерело

Читайте також