НЕЗДОРОВИЙ ДИМ: У КАЛЬЯНІ МЕДИКИ НАРАХУВАЛИ В РАЗИ БІЛЬШЕ ТОКСИНІВ, НІЖ У ЦИГАРКАХ

18 листопада 2018 р. 12:35

Проблему "задимлення" кафе і барів так просто не вирішити.

В Україні більшає кількість прихильників затягнутись ароматним димом, замість традиційних цигарок. Нині в багатьох закладах кальян – це вже звичайний пункт меню.

29-річний  Костя – кальянщик із досвідом. Ароматним димом він вперше затягнувся ще 12 років тому. На кальян його "підсадив" одногрупник із Сирії. Чоловік упевнений, що курити кальян безпечніше, аніж цигарки, головне – дотримуватися певних правил. "Моя думка: що занадто, те нездраво. Вживання кальяну, якщо його не перепалювати, не давати йому горіти, якщо за ним правильно доглядати, промивати, чистити – це набагато більш безпечно, ніж цигарки", - каже він.

Один із кальян-барів у столиці, дим усюди, його затягують та роблять модне "задимлене" селфі. Гості – переважно, молодь. Куріння кальяну пояснюють так: "Оскільки я не курю цигарки, кальян – це просто, як відпочинок, скоріше за все". Відпочинок для одних, та справжнє жахіття – для інших. 73-річна пенсіонерка Ніна Кривошея від  диму потерпає вже півроку, відтоді як на першому поверсі відчинився кальян-бар. "Вікна ми не відкриваємо", - каже вона. Жильці показують стос документів, зверталися майже в усі органи влади, на результати перевірки чекають і досі. Адміністрація бару готова вирішити суперечку власним коштом – підняти витяжку на 4 метри вгору, але за умови, якщо мешканці дадуть на це згоду.

Про небезпеку кальянного диму застерігають і медики. "Найоголовніші токсини – це канцерогенні речовини, так звані бензперен, наприклад, формальдегід, цілі комплекси сполук, які містяться і в сигаретах, але саме в кальянах їх в десятки разів більше", - кажуть вони. Але головна перепона у боротьбі із курінням – це  недосконалість "бездимного" закону, який ухвалили ще шість років тому. "Наразі не працює закон, оскільки Держпродспоживслужба не має повноважень, посилаючись на певні колізії в законодавстві, перевіряти, виходити на перевірки скарг громадян", - пояснив представник МОЗ Владислав Забанацький.

Джерело

Читайте також