ПЕНСІЇ ПЕРЕРАХУЮТЬ ЗА НОВОЮ ФОРМУЛОЮ: ЩО ЗМІНИТЬСЯ

29 серпня 2018 р. 22:40

Новий спосіб нарахування дасть змогу уникнути "зрівнялівки"

Із 2019 року зростання пенсій в Україні залежатиме і від зарплати, і від інфляції. Крім того, перерахунок здійснюватимуть за новою формулою.

Як відомо, на сьогодні пенсіонери отримують надбавки у відсотках від прожиткового мінімуму. Виходить, що якщо за рік ціни зросли на 10%, то і надбавка до пенсії повинна скласти 10% прожиткового мінімуму.

Із 2019 року, розмір надбавки обчислюватимуть за принципом

"50% ІНФЛЯЦІЇ + 50% ВІД СЕРЕДНЬОГО ЗРОСТАННЯ ЗАРПЛАТ ЗА ТРИ РОКИ"

На отриманий відсоток збільшать розрахунковий розмір зарплати у формулі розрахунку пенсії. Це дасть змогу уникнути "зрівнялівки", і тим, хто заробляв більше, підвищуватимуть пенсії більш істотно.

Видання інформує, що у законі йдеться про те, що "показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щорічно збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік і 50% зростання показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки".

Тож, якщо в середньому зарплата за минулі три роки зростала на 18%, а інфляція становила 9%. У такому разі пенсію 1856 грн можуть підвищити на 250 грн.

Джерело

Читайте також