Після Томосу: стало відомо, що чекає на Києво-Печерську лавру

18 вересня 2018 р. 14:23

Після отримання автокефалії Києво-Печерська і Почаївська лаври перейдуть у розпорядження новоствореної Української єдиної церкви.

Як пояснив у інтерв'ю "РБК-Україна" предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет, для цього церкві не потрібно звертатися ні до держави, ні до будь-кого іншого.

"Кому належать церкви як церковні установи? УПЦ Московського патріархату. А коли одна церква буде Українською, а інша - російською, кому мають належати українські святині? Звичайно, Українській церкві", - наголосив він.

"Яке відношення російська церква має до Києво-Печерської лаври? Якби сказали, що Троїце-Сергієва лавра має належати Українській церкві на тій підставі, що вона була заснована за часів Київської митрополії учнями київського чернецтва, з нас би сміялися. І ми не будемо сприймати претензій тих, хто в російській церкві претендуватиме на наші святині", - додав патріарх.

Філарет наголосив, що з питання передачі обох лавр церква може і не звертатися ні до кого, якщо обидві лаври добровільно прийдуть до Української церкви.

"Ми їх приймемо, все залишиться в мирі, церква далі існуватиме", - підсумував він.

Джерело

Читайте також