Плакали ваші грошенята: великий український банк зламали хакери

15 серпня 2018 р. 23:29

22 серпня операції з пластиковими картками будуть тимчасово недоступні

У середу, 15 серпня, стало відомо, що один із великих українських банків ПАТ "Альфа-банк" призупинив на невизначений час операції з платіжними картками. Так, причиною може бути злом бази даних хакерами.

На даний момент таку версію активно обговорюють клієнти фінансової установи в соціальних мережах.

Відзначається, що нібито якийсь інсайдер в "Альфа-банку" стверджує, що їх базу зламали хакери з CVV-кодами, і з'явилися масові випадки шахрайства з картами "Альфа-банку", які оформлені на фізичні особи.

Також відомо, що в останні кілька днів "Альфа-банк" розсилає своїм клієнтам повідомлення про те, що 22 серпня операції з пластиковими картками будуть тимчасово недоступні.

"Альфа-банк Україна" стає краще і запускає новий центр обслуговування платіжних карт. Тож 22 серпня з 9:00 і до вечора операції з платіжними картками, у тому числі зняття готівки та поповнення карток, будуть тимчасово недоступні. Дякуємо за розуміння!" – сказано в повідомленні.

"Альфа-банк" у цьому році вже відзначився в кількох скандалах. Зокрема, він відмовився обслуговувати платіжну картку представника криптоіндустрії Михайла Чобаняна, засновника української криптобіржі Kuna.

"У мене є карта "Альфа-банку". Коли я спробував перевести на неї гроші, отримав відмову. Я звернувся у відділення банку. Все закінчилося тим, що мене попросили забрати залишки коштів і закрити рахунок", - розповів Чобонян.

Як стверджують працівники банку, причиною відмови в обслуговуванні стало те, що Чобанян нібито потрапив у чорний список Асоціації EMA (Ukrainian Interbank Payment Systems Member Association) на підставі "поганої репутації".

Раніше "Альфа-банк" мав проблеми з фінансовим моніторингом - НБУ оштрафував його на 27 мільйонів гривень за переведення в готівку коштів і виведення їх із країни. При цьому, як пише у своєму Телеграм-каналі журналіст-розслідувач Олександр Дубинський, спочатку сума штрафу становила 100 мільйонів гривень.

Джерело

Читайте також