Порятунок від сліпоти: вчені надрукували 3D око

01 вересня 2018 р. 01:57

Які можливості в нового винаходу

Вчені не перестають дивувати захоплюючими винаходами. Цього разу їм вдалося надрукувати біонічні очі на 3D-принтері.

Так, дослідники Університету Міннесоти навчилися наносити на півсферичний предмет електронні рецептори світла.

Таким чином, можна створити штучні людські очі. Співавтор дослідження і професор Університету Міннесоти Майкла МакАлпейна Newsweek додав: "Біонічні очі зазвичай вважалися витвором наукової фантастики. Але тепер ми ближче, ніж будь-коли до їх створення за допомогою 3D-друку з застосуванням багатьох видів матеріалів.

Щоб продемонструвати здатність друку на викривленій поверхні, вчені використовували сферичний скляний купол. Першим речовиною, яке вони використовували в 3D-принтері, були частинки срібла. Після напилення вони залишалися на місці, а не сповзали по краях купола, як це було раніше у випадках друку на такого роду поверхнях.

Щоб нанести фотодіоди, які перетворять світло в електричний сигнал, команда розробників використовувала напівпровідникові полімерні матеріали. Знадобилася всього година, щоб повністю нанести шар світлових рецепторів на скляний купол. МакАлпейн також розповів про те, що спонукало його на такі дослідження: "Моя мати сліпа на одне око. І коли я розповідаю про свою роботу, вона каже: "Коли ти надрукуєш мені біонічні очі?". Тепер, здається, це можливо ".

Відомо, що вчені планують попрацювати над тим, щоб навчитися наносити ще більшу кількість рецепторів світла на поверхню, щоб зробити штучне око більш ефективним. Також, вони планують розробити технологію, яка дозволить такий друк на м'якій поверхні, щоб електронні рецептори можна було наносити просто на людське око замість скла.

Джерело

Читайте також