Саша був “старий” і хворобливий, я б його не взяв, якби не…: перший тренер Усика розповів те, про що мало хто знає

28 липня 2018 р. 00:04

За словами першого тренера, Усик прийшов на тренування “старим” і хворобливим

31-річний українець Олександр Усик, який 21 липня здобув перемогу над російським боксером Муратом Гассіевим, народився і виріс в окупованому нині Сімферополі. Займатися починав у місцевій спортшколі у тренера Сергія Лапіна.

За словами спортсмена, який виховав гордість України, Олександр був хворобливою дитиною і сам вид його ніяких надій не подавав. «Якби він прийшов до нас в секцію один, то я б його точно не взяв.

Він для боксу вже “старий” був, йому на той момент 14 років з хвостиком виповнилося. Якихось особливих фізичних даних я у нього не помітив. Та й хворобливий він був – астма, грудна клітка не розвинена. Але його привів мій старший син, Сергій, вони дружили.

Я не став відмовляти, але сказав синові: “Іди з ним і працюй”, – згадує тренер. За словами Лапіна, після величезної кількості пропущених ударів під час першого тренування, думав, що Усик більше не прийде в секцію. Однак хворобливий юнак-астматик виявився настирливим.

«Працювали вони з моїм сином два-три тижні, почало щось виходити, став” корифеїв “розбивати – тих, хто вже довго на заняття ходив, думаючи, що навчилися всьому. І як почалося! Одного побив, іншого, третього … У результаті вони кинули бокс. Саша як зозуленя – прилетів в гніздо і всіх викинув», – розповідає тренер.

Перший свій бій на регіональних змаганнях Олександр програв. Але програв дійсно сильному боксерові.

«Спочатку я ж не думав, що з нього щось вийде. А потім помітив – від природи відчуває дистанцію, на підсвідомості, на рефлексі. У нього потрапити не могли, примудрявся ухилятися, нагинатися, підстрибнути. Були такі змагання з рахунком, наприклад, 25:0 на користь Усика», – згадує Лапін.

Тренер допоміг хлопцю зробити перші кроки до перемоги на Олімпіаді-2012 і перетворитися в абсолютного чемпіона світу – єдиного володаря чемпіонських поясів за всіма престижними версіями (IBF, WBA, WBO, WBC) серед професійних боксерів його ваговій категорії. В боксерської школі, де займався Олександр Усик, знаменитому боксерові присвячена ціла “стіна слави”, обвішана знімками чемпіона. На багатьох фото – його автографи.

«Звичайно, я ним задоволений і гордий! Людина до цього йшла 17 років, і 9 років з них – мої чесно зароблені, я з ним працював і день і ніч», – говорить Сергій Лапін. За словами тренера, Усик займався в спортзалі по багато годин. Бувало приходив на тренування о третій годині дня, а йшов – після опівночі.

«Над нами сміялися, говорили – ви що, куди?! Думаю, зараз вже не сміються, гризуть ліктики. Тільки працею можна досягти чогось. Я вважаю, що талант – це маленький плюс, а все інше – праця», – пишається своїм вихованцем тренер Сергій Лапін.

Джерело

Читайте також