Силоміць забирають у "військкомати": У окупованому Донецьку найманці влаштували облаву на чоловіків

20 лютого 2022 р. 16:05

У Донецьку після оголошення загальної мобілізації всіх чоловіків віком від 17 років почалися облави так званого Міністерства державної безпеки (МДБ) "ДНР". Місцевих жителів масово насильно забирають до армії. Про це з тимчасово окупованого міста повідомляє джерело журналістів, передають Патріоти України.

Відомо, що зараз співробітники "МДБ" силою проводять мобілізацію в мікрорайоні Широкий – вони почали ходити по будинках з вулиці Максима Козиря.

Представники незаконного збройного формування заходять у під'їзди, блокують виходи та заходять у кожну квартиру. Усіх чоловіків забирають і відвозять до "військкоматів".

При цьому співробітники "МДБ" перевіряють комп'ютери та мобільні телефони людей, яких вони збираються мобілізувати. Бойовики шукають компрометуючу інформацію та листування.У зв'язку з цим жителям Донецька та інших окупованих міст з проукраїнськими поглядами варто бути особливо обережними і підчистити листування у своїх гаджетах.

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова у Telegram написала, що таким чином окупанти порушують права місцевих мешканців, які буквально опинилися в заручниках у незаконних збройних формувань.

Омбудсменка наголосила, що дії незаконної "влади" на території ОРДЛО – це прояв примусової мобілізації, забороненої міжнародним гуманітарним правом, зокрема, статтею 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

"Мешканцям ОРДЛО надсилаються телефонні повідомлення про необхідність прибуття до військкоматів, а за ухиляння погрожується кримінальною відповідальністю", – розповіла вона.

За словами Денісової, вже достеменно відомо про те, що таким чином зник Андрій Водолазкін – чоловіка вивезли у невідомому напрямку. У нього залишилося троє дітей, молодшому лише п'ять років. Ще один чоловік, пише омбудсменка, переховується від окупаційних військ, бо боїться за своє життя.

Денісова також розповіла про інцидент з мобілізацією у селищі Стила, яке перебуває під контролем "ДНР, де мешкають етнічні греки. Людей так само, як і в Донецьку, примусово вивозили з домівок задля "призову" на війну з Україною. Мешканці села звернулся по допомогу до посла Греції в Україні.

Джерело: Обозреватель

Читайте також