Скандал! Спливла несподівана інформація про директора Інституту серця (ФОТО)

18 грудня 2018 р. 10:07

Український журналіст Олексій Мацука показав два документи, де розкриваються гуманітарні досягнення директора державної установи "Інститут серця" Бориса Тодурова.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, жорстко прокоментувавши скандал, що розгорівся 14 грудня з представниками С14, - пише Оbozrevatel.

"Розбирав архів і знайшов копії двох документів, які підсвічують фігуру Тодурова з іншого боку, про який не всі знають, а нинішнє керівництво Міністерства охорони здоров'я і знати не хоче. Перший документ – це моя доповідна записка помічнику Генерального секретаря ООН, Данилі Тюрку, про намір доктора Тодурова вивезти з Косово до Києва сербських і албанських дітей, які потребують операції на серці", – розповів Мацука.

 Він додав, що така акція, як і попередня місія Тодурова в Іраку, де він оперував хворих дітей, мала не тільки гуманітарне, а й політичне значення. Вона сприяла зміцненню довіри між двома етнічними спільнотами в Косово. 

"Спільними зусиллями ООН, МЗС України, посольства України в Белґраді та особисто доктора Тодурова вдалося відібрати групу дітей і відправити їх із матерями до Києва. Все це було дуже непросто, але діти були успішно прооперовані, а їхні матері підтримували одна одну, забувши про недовіру та міжетнічні чвари. Другий документ – це пресс-реліз постійного представництва України при ООН, випущений після повернення додому першої трійки дітей", – пояснив журналіст.

За словами Мацукі, ця акція відбулася в 2005 році, коли Уляна Супрун ще не була в.о. міністра охорони здоров'я України, а лідер С14 Євген Карась учився в технікумі. 

"То чи їм оцінювати професіоналізм, патріотизм та медичну етику лікаря Тодурова? Він не тільки лікує серце, він його має. І воно болить за всіх", – обурився журналіст. 

Як повідомляв OBOZREVATEL, 14 грудня Тодуров заявив, що активісти в масках увірвалися в заклад із холодною зброєю і погрожували йому, обзиваючи "сепаром", і запитуючи "Чий Крим". Це сталося після того, як дівчина почала знімати на камеру його тренінг. Супрун сказала про НП, що Тодуров нібито використовував персонал, щоб залишитися керівником після виборів. А учасники С14 сказали, що на зірваному тренінгу Тодурова насправді відпрацьовувалися методи протидії неугодним журналістам і активістам на прикладі з Юрієм Крисіним (обвинувачений у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія. - Ред.).

Пізніше керівництво "Інституту серця" попросило українську владу втрутитися в ситуацію і не допустити зриву виборів генерального директора.

Читайте також