Слідом за Білоруською церквою, Вірменська апостольська церква відреагувалана на надання Україні томосу

17 листопада 2018 р. 17:11

Вірменська апостольська церква виступила проти надання Україні томосу про автокефалію, заявив духовний керманич вірменського народу Гарегін II

«Вірменська апостольська церква є прибічницею канонічності. І в цьому випадку ніколи не може вітати кроки, які спрямовані на розділення церкви», — заявив він у відповідь на питання, чи підтримає Вірменія Об’єднавчий собор в Україні.

Зазначимо, що проти надання Україні томосу про автокефалію виступили церкви Польщі, Росі, Білорусі (екзархат Московського патріархату) та Сербі.

Раніше православна автокефальна церква у Польщі заборонила своїм священикам вступати у літургійні та молитовні контакти з Українською православною церквою київського патріархату та Українською автокефальною православною церквою. Останні виступають за створення Української помісної церкви.

Також Білоруська православна церква закликала Вселенського патріарха Варфоломія зупинити процес надання Українській церкві автокефалі. І Сербська православна церква відмовилася визнати рішення Вселенського патріархату щодо надання автокефалі Українській церкві.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалі України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. 15 жовтня синод РПЦ у Мінську вирішив розірвати відносини з Константинополем.

Константинополь, зі свого боку, відмовився розривати відносини з РПЦ.

Джерело

Читайте також