Смішно і сумно, коли тебе півсвіту підтримує, а ти вже місяць на окропі й баланді: Сенцов написав правозахисникам

12 грудня 2018 р. 12:47

Український режисер, політв'язень Олег Сенцов написав листа російським правозахисникам Тетяні та Миколі Щурам.

Громадське публікує текст листа:

Тетяно і Миколо, вітаю! Дякую, що працюєте моїми поштово-посилочними голубами! Не знаю, чим закінчиться ваш джихад проти колонії щодо посилки, удачі вам в будь-якому випадку. Мені тут зсередини цю систему не змінити, на що ти не посилайся — тюремники дуже консервативний народ — назвемо це таким словом. Щодо грошей не варто поки турбуватися — ті 15 тисяч як лежали на рахунку так і лежать — в магазині місцевому я був два місяці тому, тепер харчуюся, здебільшого, «завтра» і «наступного тижня». Тому у відсутності передачі ця сумна пустобазарная історія триває! Смішно і сумно водночас, коли тебе півсвіту, за чутками, підтримує, а ти вже місяць на окропі прориваєшся і на баланді! Але це все дрібниці, які вирішаться рано чи пізно. Головне, що головне робиться: п’єса поставилася, за тиждень «мотор» і кіно, роман вже на 2/3 завершено, дитячі оповідання вже перевидають в третій раз, а після Нового року я перешлю на волю ще один збірник — чому йому тут припадати пилом? Ну, і в Страсбурзі мене теж, сподіваюся, почують.

9 грудня стало відомо, що політв’язню Сенцову вже 3 тижні не вручають посилку з теплими речами та продуктами 

Нагадаємо, наприкінці жовтня політв’язень Кремля Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії «За свободу думки» імені Сахарова. Він став першим в історії українцем, який здобув цю нагороду. Її вручає Європейський парламент. Церемонія вручення премії відбудеться у Страсбурзі 12 грудня на пленарній сесії. До Європарламенту також запросили його адвоката Дмитра Дінзе і сестру Наталію Каплан.

Премію імені вченого, дисидента і правозахисника Андрія Сахарова Європарламент заснував у 1988 році. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір премії складає 50 тисяч євро.

У 2014 році серед номінантів на премію Сахарова був Євромайдан, у 2015 році — депутатка Надія Савченко, у 2016-му — лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав, що Сенцов стане для Росії тим, ким Сахаров став для СРСР.

Андрій Сахаров був радянським фізиком, дисидентом та правозахисником. Саме Сахаров є одним з творців першої радянської водневої бомби. Незважаючи на це Сахаров активно виступав за заборону випробувань ядерної зброї. У 1960-х роках академік очолив правозахисний рух СРСР, а КДБ стежило за ним та неодноразово обшукувало.

У радянській пресі ученого критикували, а роботи Сахарова друкували закордоном.

У 1980 році Сахарова затримали разом з дружиною. В незаконному ув’язненні він пробув сім років і за цей час провів три голодування (останнє понад 170 днів). Під час голодування Сахарова насильно годували та госпіталізовували.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній надалі перебуває у колонії у місті Шахти Ростовської області.

Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він тримався 145 днів. Сенцов заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. 

Як повідомила сестра Сенцова, навіть після припинення голодування залишається загроза його смерті.

10 вересня сестра Сенцова повідомила, що політв'язень написав заповіт на творчість у разі смерті. 

Мати Олега Сенцова Людмила написала Путіну клопотання про помилування.  В Адміністрації президента РФ заявили, що для помилування Сенцов має сам написати прохання Путіну.

13 липня опубліковано відео з Сенцовим, записане у 18-й день його голодування. Це перші за 2 роки кадри з Сенцовим в ув'язненні.

МЗС України закликало партнерів посилити тиск на Росію для звільнення Сенцова.

В Росії та в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язня, 27 з яких перебувають на території Росії.

58 — затримані у Криму чи у справах, пов'язаних з Кримом. Ці цифри не враховують в'язнів, що утримуються на території самоназваних республік.

Джерело

Читайте також