США і союзники атакували Сирію

14 квітня 2018 р. 14:32

США, Франція і Великобританія рано вранці 14 квітня за київським часом завдали ударів в Сирії у відповідь на застосування її президентом Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб.

"Тільки що я наказав збройним силам США завдати точних ударів по цілям, пов'язаним з потужностями Асада з виробництва хімічної зброї", - заявив американський президент Дональд Трамп, передає Associated Press.

"Удари США, Франції і Великобританії дають зрозуміти, що сирійський режим разом з Росією і Іраном не може продовжувати цю людську трагедію, принаймні, не заплативши за це. ЄС буде стояти разом з нашими союзниками на боці справедливості", - написав Туск у своєму Twitter.

Президент Франції Еммануель Макрон також заявив, що метою військової операції був "таємний хімічний арсенал" сирійського уряду.
"Наша відповідь була обмеженою виключно об'єктами сирійського режиму, які дозволяли виробляти, зберігати і застосовувати хімзброю", - заявив він.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей в Лондоні заявила, що Захід намагався всілякими дипломатичними засобами припинити використання Асадом хімічної зброї.
"Але наші зусилля були неодноразово зірвані Сирією і Росією", - заявила вона.

Вибухи висвітлили небо над сирійською столицею Дамаском. Удари здійснювались пілотованими літаками і з судів, які запускали крилаті ракети з Середземного моря. Вибухи висвітлили небо над сирійською столицею Дамаском. Удари здійснювались пілотованими літаками і з судів, які запускали крилаті ракети з Середземного моря. За його словами об'єкти для ударів, обрані посадовими особами США, Великобританії і Франції, покликані мінімізувати втрати серед цивільного населення.

Генерал Джозеф Данфорд, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив, що напади спрямовані головним чином на три мети в західній Сирії. Зокрема, ракети потрапили в науково-дослідний центр в Дамаску, який був центром сирійських досліджень, розробок, виробництва і випробувань технологій хімічної і біологічної війни. Другий об'єкт - сховище хімічної зброї на захід від Хомса. Останнiй - сховище обладнання для хімічної зброї та важливий командний пункт, також недалеко від Хомса.
"Важлива інфраструктура була зруйнована, що відкидає сирійський режим назад. Вони втратять роки досліджень і розробки, сховища і обладнання", - зазначив Данфорд.

Нагадаємо, раніше в США заявили про можливий ракетний удар у відповідь на хімічну атаку в сирійській Думі, в результаті якої загинуло 150 осіб.

Читайте також