Сушіть сухарі: українським пенсіонерам приготували нові "покращення"

30 липня 2018 р. 23:15

Чого чекати українським пенсіонерам

Проблеми з пенсійними виплатами в Україні тривають. Як відомо, проблеми з ПСУ не нові для нашої країни. Затримка виплат пенсій, в першу чергу, показує, що є серйозні системні проблеми в українському Пенсійному фонді, в економіці і публічних фінансах. Ситуація, яку намагаються пояснити касовим розривом, в реальності має інші причини. Таку ситуацію вже прокоментував виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко:

"В реальності все набагато серйозніше, і це показує картинку, що буде в Україні вже зовсім скоро. У нас найслабша економіка Європи, ВВП на душу населення за результатами цього року буде на рівні 2,5 тис доларів. Це нижче, ніж у Молдови і Білорусі, і практично в 4 рази нижче, ніж у Росії, практично в 5 разів нижче, ніж у Польщі".

При цьому, темпи зростання вітчизняної економіки низькі і при найкращому розкладі країна покаже 3% зростання в цьому році. Україна за показниками Міжнародного індексу щастя на 138 місці з 156 країн. Наостанок, Олег Устенко відзначає, що при таких обставинах прогноз по Пенсійному фонду дуже жалюгідний. Кількість пенсіонерів не змінюється, тоді як кількість працюючого населення, яке містить пенсіонерів, постійно зменшується.

У перспективі перших тижнів, закінчиться все добре. Гроші знайдуть і виплатять. У перспективі від місяця до півроку ця проблема повториться. У перспективі одного року фонд буде показувати коллапсне явища. У перспективі від одного року, якщо система координат країни так і не зміниться, і все буде нинішньому вигляді, то зовсім скоро потрібно буде поставити питання про перехід до "грузинської системі" пенсійного обслуговування, коли у всіх буде одна єдина соціальна пенсія - абсолютна "зрівнялівка" без будь-якої диференціації", - підсумував економіст.

Джерело

Читайте також