Ти будеш молити про допомогу: Українці відповіли президенту Казахстана на його заяву про Крим

05 грудня 2019 р. 12:02

Громадяни України опублікували свою відповідь на недалекоглядні слова президента Казахстана Токаєва про анексію Криму. На їхню думку, казахський лідер продемонстрував повну некомпетентність в політиці і дипломатії; він абсолютно не розуміє, що російські війська слідом за вторгненнями в Молдову, Грузію і Україну можуть напасти і на Казахстан.

Ми, українці з різних регіонів нашої країни, звертаємося до президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєва, який відмовився визнавати насильницьке захоплення АРК Крим анексією з боку Росії, тим самим висловивши неповагу Україні та її територіальної цілісності, а також порушивши наш договір про дружбу і міжнародно правові норми.

Якщо ти, Токаєв, вважаєш, що анексія це “занадто важке слово” стосовно Криму, то ми заявляємо, що ти, займаючи посаду глави дружнього нам Казахстану, підставив свою країну і продемонстрував повну безгосподарність в дипломатичних і некомпетентність в юридичних питаннях. Нагадаємо, тобі, Касим-Жомарт, що анексія – це насильницьке приєднання однією державою всієї або частини території іншої держави в односторонньому порядку. Відповідно до сучасного міжнародного права, анексія є одним з видів агресії і тягне за собою міжнародно-правову відповідальність. Якщо ти вважаєш, що в березні 2014 року “референдум” в Криму був добровільним, то відповідай, чому ще в лютому перед його проведенням російські війська, підло знявши з себе знаки відмінності, захопили ряд ключових об’єктів на українському півострові і відмовилися представлятися? Чому операція по “приєднанню” Криму до РФ офіційно розпочинається 20 лютого (відповідна медаль це підтверджує), коли в Києві ще був президентом лояльний до Росії Янукович, який тоді ще не просив про введення російських військ в Україну?

Ти, Токаєв, хочеш сказати, що “зелені чоловічки” з 20 лютого до “референдуму” діяли в рамках закону? Що в кримському парламенті абсолютно законно призначили “главу Криму” Аксьонова, до цього не раз фігурував у кримінальних справах? Ти вважаєш, що “націоналізація” українського державного і приватного майна в Криму – це нормально? І Казахстан ці події абсолютно не налякали? А як щодо того, щоб “зелені чоловічки” прийшли в північні райони твоєї країни, де також, як і в Криму, великий відсоток російськомовного населення?

Ти розповідаєш про те, що у вас “абсолютно добросусідські відносини з Російською Федерацією”. У нас в Україні теж був такий президент, у якого були абсолютно довірчі відносини з РФ і особисто Путіним. Але коли в Москві поставили за мету захопити Крим і розв’язати війну на Донбасі, на це не подивилися. Зараз на сході нашої країни вже шостий рік йде кровопролитна війна, росіяни вбивають громадян України, відбирають майно у мирних громадян, змусили мільйони людей покинути свої будинки. Ти хочеш повторити долю Януковича, Токаєв? Ти хочеш побачити російських вояків і різних найманців на території своєї країни? Так ось, коли танки і БТРи “дружньої” Росії вторгнуться в Казахстан і ісполосуют твою рідну землю, ти згадаєш і про Крим, і про Донбас. Ти почнеш благати про допомогу, та тільки хто тебе почує.

Замість того, щоб підтримати Україну, ти відверто лижеш зад тим, хто відірвав частину нашої території і підпалив східні регіони. Ти прогинаєшся під Кремль і виглядаєш відверто підло. Може, ти просто боїшся Росії, трусишся при одній думці про “зелених чоловічків” в Казахстані? Адже у вас і територіальні суперечки є, і великий спільний кордон, і регіони, куди теж, як і в Крим, можна приїхати для “захисту російськомовного населення”?

Якщо боїшся, якщо не вистачає сміливості обуритися проти свавілля “старшого брата”, краще тоді просто мовчи. Твій попередник Назарбаєв в українському питанні вважав за краще мовчати. А ти вибрав ганьбу, “щоб не було війни”, а той, хто вибирає ганьба, як відомо, отримує і те, і інше. Для України Казахстан завжди був партнером і другом, ми розраховували на принципи взаємної довіри, повагу територіальної цілісності,  що зафіксовані в договорі про дружбу від 1994 року. Своїми словами ти, Токаєв, завдав удар по дружбі наших країн і потоптав найважливіший документ, підписаний нашими державами. Тобі, Токаєв, звичайно ж наплювати на покалічені долі жителів Криму, які кинули свої будинки при його анексії, на кров українських громадян, пролиту як під час подій на півострові, так і під час війни на Донбасі. Ти, як вірно помітили наші журналісти, сподіваєшся на похвалу Путіна і на те, що російський президент-КГБшник прийме тебе як рідного і ласкаво погладить по шерсті. Тільки не забувай: твій новий “господар” негідник, прагматик і цинік. Він може кинути тобі кістку, а може посадити на ланцюг або влупить палицею. У Кишиневі Додон скільки разів підлизувався до Путіна? Віддали Молдові Придністров’я? Ні! У Грузії скільки разів до влади приходили проросійські політики? Чи зупинило це війну, допомогло зберегти територіальну цілісність? Ні! І тобі, Токаєв, твоя поведінка не допоможе, якщо в Кремлі і на Луб’янці розпишуть сценарій анексії або окупації казахських земель. Так що … бажаємо тобі відчути всі принади “добросусідських” відносин на своїй шкірі, як їх відчувають зараз наші співгромадяни.

Читайте також