Це грандіозна поразка кремлівських спецслужб: російська розвідка примудрилася зганьбитися двічі

05 жовтня 2018 р. 18:36

Ще кілька тижнів тому деякі “аналітики” намагалися нас переконати в тому, що “Петров і Бошіров” нібито навмисно неохайно виконували свою роботу з тим, щоб потім поглумитися над західною аудиторією і “потролліть” Терезу Мей. Мені, однак, з самого початку було ясно, що насправді йшлося про банальну професійну і моральну деградацію російських спецслужб.

Сьогодні ми отримали підтвердження цього припущення: з’ясувалося, що перед нами – повторювані провали, а не окреме фіаско в англійському графстві Вілтшир. У четвер західні політики скоординовано обрушили на Росію “ядерний удар” звинувачень відразу по декількох справах: а) про спроби зламати Організацію по забороні хімічної зброї; б) про спроби зламати в Малайзії бази даних по MH17; в) про кібератаки по всьому світу.

Деталі нідерландської операції вражають: як тільки росіяни спробували запустити в своєму автомобілі обладнання з перехоплення паролів і логінів в мережах ОЗХЗ, голландці підскочили і захопили всіх росіян, які перебували в машині, а також їх апаратуру, в тому числі телефон, який ті спішно намагалися знищити. Це означає, що західна розвідка “супроводжувала” росіян від європейського кордону і до самого їх безславного фіналу. Миру пред’явлені відомості і документи схоплених і висланих співробітників російської розвідки, серед яких особливо зворушливо виглядає квитанція на таксі від будівлі “ГРУ” в Москві: очевидно, що офіцери самої безжальної спецслужби виконують бухгалтерські інструкції (заради власного гаманця) куди ретельніше, ніж інструкції по замітання слідів – на щастя для Заходу.

У Солсбері загинула жінка і ледь не померли ще три людини. Зате в операції по нападу на ОЗХЗ обійшлося без жертв і збитку – завдяки західним спецслужбам, які зуміли запобігти катастрофі: саме ОЗХЗ розслідує злочини, пов’язані із застосуванням хімічної зброї в Англії і Сирії. Якби диверсія РФ вдалася, ми могли б зіткнутися з глибокою кризою кримінального процесу в найважливіших кейсах сучасності.

У цьому відмінність провалу “Петрова і Бошірова” від фіаско їх послідовників: якщо перші виглядають клоунами-вбивцями, то другі – просто блазнями. Російська розвідка примудрилася зганьбитися двічі: перший раз – при скоєнні злочину проти НАТО, другий раз – при спробі приховати цей злочин.

Це грандіозна поразка кремлівських спецслужб і колосальна перемога європейських і американських розвідок. Перемога системна, а не локальна – тому вона більш значима. Ми бачимо, що російські хакери не просто розбиті в окремих епізодах – вони розкриті і підірвані як концепція, як система, як глобальний актор.

Це не означає, що російські хакерські атаки припиняться. Це означає, що західний світ виробив вакцину проти них. У цьому – справжня цінність серії викриттів з боку США і ЄС щодо кіберактівності Кремля. Колись мільйони людей гинули від безлічі хвороб. Завдяки щепленням ми тепер практично не знаємо про те, що таке померти від віспи, поліомієліту та свинки.

Олександр Кушнарьов

Джерело

Читайте також