У Білорусі під час акцій протесту затримали 9 громадян України

12 серпня 2020 р. 11:20

Також білоруські силовики побили українського фотокореспондета

В ході акцій протесту, які проходять у Білорусі вже третій день, силовики затримали 9 громадян України. Також відомо про факт побиття українського фотокореспондента агентства Associated Press. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України, передає "Суспільне".

Посольство отримало повідомлення про затримання в місті Вітебськ 9 громадян України у зв'язку з нібито "адміністративними правопорушеннями". Проте вже наступного дня українці були звільнені з-під варти.

Крім того, міністерство отримало інформацію про побиття українського фотокореспондента агентства Associated Press. У ніч на 10 серпня під час розгону протесту білоруські силовики побили журналіста агентства Associated Press, українця Мстислава Чернова.

Інформація про будь-які інші інциденти з громадянами України та Білорусі поки відсутня. Посольство продовжує перевірку і відстеження ситуації і в разі появи нових даних буде інформувати додатково.

Масові протести почалися у Білорусі 9 серпня. ОМОН, розганяючи мітинг у Мінську, застосував світлошумові гранати і водомети. Тоді затримали близько 3 тис. осіб. Пізніше чинний президент Олександр Лукашенко визнав, що міліція стріляла по протестувальниках гумовими кулями.

Наступного дня протести продовжилися. У багатьох містах Білорусі відбулися масові набіги, які силовики розганяли, стріляючи гумовими кулями, застосовуючи світлошумові гранати, сльозогінний газ і водомети. 10 серпня у Білорусі затримано понад 2 тисячі учасників протестів. За офіційними даними, до лікарень госпіталізовано близько 200 осіб. Одна людина загинула. Відкрито понад 20 кримінальних справ. 

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. За попередніми даними від ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко перемагає у першому турі з результатом трохи більше 80% голосів. Його головний опонент - опозиціонерка Світлана Тихановська, за офіційними даними, набрала лише 10,09% голосів.

Читайте також