У Раді призначили спецпенсії українцям: кому дістануться виплати

04 липня 2018 р. 12:07

Парламент 3 липня 2018 року прийняв Закон щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми (проект № 8294), з техніко-юридичними правками

Законом включені в коло застрахованих осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за яких сплачується єдиний внесок, також один з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною.

У цю категорію входять діти, що хворі важким перинатальним ураженням нервової системи, важким вродженим дефектом розвитку, рідкісним орфаним захворюванням, онкологічним, онкогематологічним захворюванням, дитячим церебральним паралічем, важким психічним розладом, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежний), гострим або хронічним захворюванням нирок IV ступеня.

При цьому зазначений період догляду зараховуватиметься до страхового стажу, який дає право на пенсійне забезпечення, а також до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку.

Крім того, на дітей з зазначеними захворюваннями, розладами держава буде виплачувати допомогу в розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, незалежно від отримання інших видів державної допомоги.

Джерело

Читайте також