Україна номінувала Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

18 вересня 2018 р. 22:11

На початку жовтня Нобелівський комітет обирає лауреатів Премії миру більшістю голосів

Верховна Рада ухвалила заяву про висунення кандидатури українського кінорежисера, політв'язня РФ Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. Відповідний проект постанови №9040 підтримали 245 депутатів, повідомляє "Укрінформ".

У заяві йдеться: "З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно утримують у Російській Федерації протягом чотирьох років за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру".

У документі також йдеться про те, що Сенцов протягом усього періоду незаконного утримання під вартою, ризикуючи власним життям, демонструє приклад мужнього ненасильницького спротиву у боротьбі за базові права та свободи людини.

Довідка. Щороку Норвезький Нобелівський комітет запрошує конкретних кваліфікованих людей для представлення номінацій на Нобелівську премію миру. Зокрема, номінувати можуть члени національних парламентів й урядів різних країн, лауреати цієї премії. На початку жовтня Нобелівський комітет обирає лауреатів Премії миру більшістю голосів. Церемонія вручення Нобелівської премії відбувається 10 грудня в Осло.

Джерело

Читайте також