Українці задоволенні своїм життям більше, ніж життям країни – опитування

15 липня 2018 р. 23:20

Українці почали вище оцінювати рівень свого благополуччя, ніж у попередні роки.

На це вказує дослідження Київського міжнародного інституту соціології. За останні три роки індекс задоволення власним життям зріс з -8 до 6 і відповідає рівню довоєнного 2013 року.

Він може коливатися від -100 до 100 балів, де -100 – найнижча оцінка ситуації і повна незадоволенність нею, а 100 – це найвища оцінка. Зростання задоволенності власним життям пов'язане із тим, що у людей зріс рівень оптимізму щодо життя родини в майбутньому і підвищилося відчуття щастя.

При цьому своїм благополуччям українці задоволені набагато більше, ніж життям країни. Тоді як індивідуальне благополуччя вони оцінюють у 6 балів, благополуччя країни – у -46, що менше, ніж у довоєнні роки. На самопочуття українців впливають кілька характеристик:

1. Вік

Що старше людина, то нижче рівень її благополуччя. А от сприйняття суспільного благополуччя з віком практично не змінюється (крім молоді до 30 років, яка більш оптимістична, ніж інші вікові групи).

2. Стать

Чоловіки дещо вище оцінюють ситуацію в Україні, ніж жінки, а їх індивідуальне благополуччя суттєво вище. Це може бути пов’язано з тим, що жінки довше живуть, а самопочуття з віком погіршується.

3. Освіта

Що вище рівень освіти, то вище рівень індивідуального благополуччя. На сприйняття суспільного благополуччя освіта практично не впливає.

4. Регіон проживання

Щодо сприйняття суспільного благополуччя, то найкраще його оцінюють у Західному регіоні і найгірше – у Південному. Індивідуального благополуччя вище оцінюють на Заході і в Центрі (11 і 8 балів відповідно) і дещо нижче на Ппівдні і Сході (-1).

Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося з 18 по 30 травня 2018 року. Усього опитано 2025 людей віком від 18 років, які мешкають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує:

3,3% — для показників близьких до 50%;
2,8% — для показників близьких до 25%;
2,0% — для показників близьких до 10%;
1,4% — для показників близьких до 5%.

Джерело

Читайте також