В Україні пропонують надати чоловікам право на 10 днів оплачуваної відпустки на час народження дитини

16 березня 2019 р. 10:18

Мова йде про 10 днів із збереженням заробітної плати

Група народних депутатів пропонує внести зміни до ст. 17 Закону України «Про відпустки» і надати чоловікам право на 10 днів оплачуваної відпустки на час народження дитини. Законопроект зареєстрований у парламенті 27 лютого, пише ТвоєМісто.

У ст. 17 ЗУ «Про відпустки» пропонується додати пункт «у зв’язку з народженням дитини, батькові, який перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, на підставі свідоцтва про народження надається оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів».

«Це дозволить батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівних можливостей в процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини», – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори ініціативи наводять дані міжнародної організації Save the Children, за якими Україна перебуває на 78-му місці серед країн світу за рівнем материнського комфорту.

Депутати зазначають, що відпустка на час народження дитини передбачена в багатьох країнах Європи, зокрема в Норвегії (2 тижня, повністю збережена оплата), Ісландії (3 місяці і допомога у розмірі 80% від середнього заробітку батька), Великобританії (до 2-х тижнів із збереженням 90% зарплати). А в Португалії батько зобов’язаний провести з новонародженою дитиною 5 днів в оплачуваній декретній відпустці, а інакше – платитиме штраф.

Депутати-ініціатори змін до законодавства вважають, що ухвалення законопроекту забезпечить гендеpну рівність у залученні батьків до виховання новонародженої дитини, механізм реалізації права на отримання материнської та батьківської відпусток, а також позитивно впливатиме на репродуктивні наміри населення.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні для батьків запроваджена послуга «Муніципальна няня», що передбачає компенсацію від держави у розмірі прожиткового мінімуму батькам на оплату послуг няні. Пише - ukrainians.today

Читайте також