В Україні вчителі погрожують страйком: як і чому урізали зарплати

01 жовтня 2018 р. 22:34

Українським вчителям не вистачає грошей на надбавки. У багатьох містах школи, щоб заощадити на зарплатах, відправляють працівників у відпустку за власний кошт. У Києві вирішили урізати доплату "за престижність", яка раніше становила 20%. Профспілки вже заявили, що 4 жовтня виведуть на акцію протесту 50 тис. працівників освіти, а вчителі готові скористатися своїм законним правом на страйк.

Скільки заробляють і кому урізали

Українські вчителі отримуватимуть не менше трьох мінімалок (наразі 11,1 тис. грн), але тільки з 2024 року. Зараз же, навіть після торішнього підвищення зарплат у 1,5 рази, у школах досі шукають працівників на мінімалку. Згідно з даними Держстату, в середньому працівники освіти отримують 6,4 тис. грн. Це приблизно на 30% менше середньої по країні зарплати. Але і на такий дохід можуть розраховувати далеко не всі.

Наприклад, у Києві у школу №280 шукають вчителя української мови та літератури. Зарплата — 4,4 тис. грн. В іншому навчальному закладі столиці на зарплату у 3,7 тис. (мінімальна) планують взяти вчителя математики, йдеться у даних реєстру вакансій Центру зайнятості. Крім основного окладу, педагогам виплачують від 5% до 30% надбавки "за престижність". Ще від 10% до 30% отримують ті, хто працює більше трьох років (сума залежить від стажу). Крім цього, окремо оплачується класне керівництво і перевірка зошитів. В сумі вчитель може вийти на дохід у 6-8 тис. грн.

Щоправда, якщо є менше трьох років стажу і у школі немає можливості взяти додаткові години або класне керівництво, доведеться виживати практично на мінімальну заробітну плату. Цього року ситуація загострилася. Ще у січні-лютому по всій країні вчителів змушували виходити в неоплачувану відпустку, а розміри доплат скорочували. Тоді в ситуацію втрутилася міністр освіти Лілія Гриневич.

"У МОН почали надходити повідомлення про те, що в окремих областях місцева влада зловживає своїми повноваженнями і зменшує надбавку за престижність, а в деяких місцевостях педагогів навіть змушують протягом карантину брати відпустку за власний кошт. Очевидно, що така ситуація є абсолютно неприпустимою", — цитує міністра прес-служба відомства.

Однак на цьому проблеми не вичерпалися. У Києві практично всім вчителям надбавку за "престижність" урізали з 20% до 5%. Остання цифра — мінімальний поріг. Місцева влада пояснює: освітньої субвенції, яку виділяють з державного бюджету, не вистачило. Щоб виплачувати надбавки, в цьому році доведеться знайти ще 865 млн грн, заявила на засіданні Київради голова комісії з питань освіти Ганна Старостенко

. "Ми неодноразово зверталися до органів центральної влади з пропозицією збільшити субвенції для фінансування установ загальної середньої освіти. Однак досі зрушень в цьому питанні немає. За інформацією районних адміністрацій є ризик того, що в кінці року деякі райони столиці не матимуть достатньо коштів для виплати зарплати педагогам", — заявила Старостенко.

"Є ризик того, що в кінці року деякі райони столиці не матимуть достатньо коштів для виплати зарплати педагогам", — заявила Старостенко. Уже зараз школи в різних районах отримали листи, в яких повідомляється: надбавки урізали, щоб зберегти основні зарплати. Один з таких листів OBOZREVATEL передали працівники загальноосвітньої школи у Києві.

Де взяти гроші і до чого готуватися

Профспілки працівників освіти у столиці провели з'їзд і ухвалили: 4 жовтня вийти на акцію протесту з вимогою повернути "старі" доплати. "Станом на 26 вересня цього року педагоги зібрали понад 50 тис. підписів на підтримку звернення до Кабінету міністрів з проханням збільшення обсягу освітньої субвенції для Києва. На зборах одноголосно вирішили провести 4 жовтня акцію протесту педагогів. Орієнтовна кількість учасників — 50 тис." — повідомили представники профспілок.

В нестачі коштів і місцева влада, і вчителі звинувачують уряд. Водночас голова парламентського підкомітету з питання загальної освіти Тарас Кремінь у коментарі OBOZREVATEL заявив: в результаті децентралізації в місцевих бюджетів з'явилися додаткові ресурси, тому надбавки вони можуть фінансувати за власний рахунок.

"Більшість шкіл — комунальна власність об'єднаних громад, сіл і міст. Доплати просто зобов'язані надавати місцеві органи влади. Є доплати і на рівні 50% за високі показники, за результати підготовки до ЗНО, перемогу в олімпіадах. Але мені незрозуміло, коли місцева влада економить на вчителях, а в окремих випадках рекомендує іти за за власний кошт у відпустку. Такі випадки є. Я підтримую профспілки, але треба зрозуміти, хто до чого має відношення", — заявив Кремень.

Навіть якщо гроші не виділять із загальної казни, місцева влада має право виділити кошти з бюджету міста. Як пояснює юрист Олександр Плахотник, директори шкіл мають право встановлювати працівником надбавки в розмірі до 50%. Причому документально підтверджувати "складність і напруженість" в роботі не потрібно. Але підвищувати зарплати можна лише в тому випадку, якщо на це є гроші.

"Місцева рада може внести до бюджету міста зміни, прийняти рішення і збільшити фінансування надбавок. Це так звана "регіональна надбавка". З огляду на те, що у нас відбулася бюджетна децентралізація і більша частина зібраних податків залишається на місцях, бюджет на це є. Більше того, не всі міста освоюють зібрані гроші, а замість цього накопичують залишки на рахунках", — розповідає юрист.

Якщо ж надбавку не повернуть, київські педагоги продовжать виходити на акції протесту. І, згідно з Конституцією, працівники освіти мають право на страйк. В такому випадку Києву доведеться, поки немає субвенції з держбюджету, шукати місцеві ресурси.

"У 44 статті Конституції сказано, що всі, хто працює, мають право на страйк з метою захисту своїх економічних і соціальних інтересів. Зменшення заробітної плати педагогів під загрозою затримок зарплат — пряме обмеження економічних інтересів. Якщо ситуація не зміниться, доведеться пожертвувати навчальним процесом і відстояти честь професії, можливо, і за допомогою страйка", — розповів OBOZREVATEL учитель однієї зі столичних шкіл.

До речі, у 2019 році заробітні плати працівникам освіти зовсім не підвищуватимуть. Мінімалку піднімуть до 4,1 тис. грн. Разом з нею виростуть зарплати тих, хто наразі отримує менше. Однак якщо заробітна плата вчителя, наприклад, 4,3 тис. грн, у наступному році вона може залишитися незмінною величиною. Лілія Гриневич вже звернулася до працівників сфери з поясненням: 2019-й — важкий рік, багато грошей доведеться витратити на погашення та обслуговування зовнішніх кредитів.

"Я навіть не обіцяю і не анонсую підвищення зарплати в наступному році для окремих категорій педагогічних або науково-педагогічних працівників", — заявила політик в ефірі однієї з радіостанцій.

Джерело

Читайте також