Вчора міністр оборони Великобританії зробив заяву відносно Одеси

21 вересня 2018 р. 16:03

Міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон зробив дві дуже важливих заяви з точки зору геополітики. По-перше, він передбачив можливість російської блокади Одеси і всіх українських портів з моря. По-друге, міністр підкреслив, що Королівський флот має намір посилити свою присутність в Чорному морі – щоб захистити одночасно і Одесу і Британію.

Ситуація з можливістю блокади Росією всього узбережжя України і, в першу чергу її морських воріт у вигляді найбільших портів Одеси, Південного і Чорноморська вельми велика. Склад ВМС України в даний момент дуже серйозно поступається російському Чорноморському флоту, щоб перешкодити подібній блокаді.

Однак, надто вже нахабні кроки Росії щодо обмеження судноплавства в міжнародних нейтральних водах Чорного моря викликали цілком справедливе обурення з боку колишньої володарки морів Великобританії. Тієї країни, яка веде активну, послідовну і цілеспрямовану політику по обмеженню російської агресії по всьому світу – як шляхом накладення все нових і нових “животворящих” санкцій, так і шляхом конкретних політичних заяв і застосування “політики іншими засобами”,

Саме до останнього варто віднести заяви міністра оборони Великобританії Гевіна Вільямсона під час вчорашнього візиту до Києва. А заявив він, ні багато, ні мало, про намір Королівського флоту направити в Чорне море додаткові бойові кораблі і сили морської піхоти для однієї конкретної мети – посилити військову підтримку для того, щоб ефективно протистояти очікуваної морській блокаді України з боку Росії.

Базуватися кораблі Королівського флоту і морські піхотинці, швидше за все, будуть в Румунії – в порту Констанца неподалік від небезпечного району біля Одеси. Також вони можуть наносити регулярні візити в порт Одеси для наочної демонстрації своєї готовності до дії.

А якщо додати до цього потужні з’єднання ракетних фрегатів, протичовнових фрегатів і підводних човнів Туреччини, Румунії та Болгарії (члени НАТО) – то у Чорноморського флоту Росії немає шансів навіть вийти з будь-якої своєї бази для будь-якої агресивної операції.

Таким чином, Великобританія та інші країни НАТО збираються застосувати в підтримку України давній геополітичний принцип “Fleet in being” – коли військовий флот ефективно впливає на противника одним фактом свого існування або присутності. Так само, як британська ескадра в 1878 році одним фактом свого заходу в Мармурове море і протоку Босфор втримала Росію від захоплення Стамбула, так само, як Королівський флот Британської імперії в Першу світову війну, лише зрідка вступаючи в бою, “охолодив запал” Німеччини.

За матеріалами

Читайте також