Відлуння реформи: кожен другий українець залишиться без пенсії

30 травня 2018 р. 18:06

Пора, мабуть, готуватися до гірших часів

Із 2019 року українці відчують на собі зворотний бік пенсійної реформи. Разом з осучаснюванням пенсій і новим правилом перерахунку виплат посилили і вимоги. Якщо у потенційного пенсіонера не буде 26 років стажу, то піти на відпочинок у 60 років не буде можливості. Поступово "норма" посилиться.

До тих пір, поки в 2028-му тільки 55% українців вийдуть на "заслужений відпочинок" вчасно. Іншим громадянам доведеться працювати до 63 і 65 років. Про це повідомляє "Обозреватель". Сучасні українці в кращому випадку починають працювати в 21 рік, розповідають в Інституті демографії та соціальних досліджень.

Згодом ця цифра буде зсуватися. Якщо ще кілька років тому школу закінчували в 16 років (пропускали 4 клас), зараз багатьом випускникам – 18. Якщо до цієї цифри додати п'ять років у вузі, то трудові будні "світять" тільки з 23 років. У той же час лікарі можуть отримати повну медичну освіта тільки до 25-26 років.

За новими правилами останні зовсім не зможуть претендувати на пенсію в 60 років. Так, якщо, починаючи з 26 років безперервно працювати, то до 60 років буде лише 34 роки стажу. Отже, вийти на пенсію можна буде тільки у 63 (або докупити один рік стажу). У наступному році в 65 років вийдуть українці, у яких як мінімум 15 років трудового стажу (мінімальна вимога до них не буде мінятися). В 63 роки – від 16 років стажу, в 60 років – від 26 років стажу.

Останні дві "межі" будуть зрушуватися до тих пір, поки в 63 роки на пенсію не будуть виходити українці, які офіційно відпрацювали більше 25 років, а в 60 – понад 35 років. Причому час навчання у вузі в стаж не враховується. HR-експерт Олександр Білоус наголошує: сучасні українці рідко затримуються на одному місці на все життя, роботу часто змінюють, тому проблеми з пенсією можуть виникнути у багатьох.

Такі оцінки сходяться і з прогнозом Міністерства соціальної політики. Так, чиновники підрахували: через 10 років тільки 55% 60-річних українців отримають пенсію. Інші повинні будуть продовжити кар'єру як мінімум ще на три роки.

Як не залишитися без пенсії

Українці повинні задуматися про своє майбутнє на пенсії – відмовитися від роботи без оформлення, стежити за тим, щоб роботодавець платив внески і податки і змінити підхід до зайнятості. За оцінками Інституту демографії, в найближчі 10 років середня тривалість стажу може скоротитися на 3 роки.

Пенсійна реформа повинна підштовхнути українців вже в молодому віці задуматися над тим, як заробити на пенсію. Довгі перерви в роботі, "сіра зайнятість", нелегальні заробітки за кордоном – все це позбавляє шансу вийти на заслужений відпочинок у 60 років.

За матеріалами

Читайте також