Знайдено геніальний спосіб поліпшити память і роботу мозку: ледачим на замітку

20 січня 2019 р. 09:29

У дослідженні взяли участь 454 стареньких, при цьому 191 з них страждали від деменції


Знайдено геніальний спосіб поліпшити пам'ять і роботу мозку: ледачим на замітку
Американські вчені в ході масштабних досліджень з'ясували, що фізична активність, у тому числі прогулянки або робота по дому, можуть покращувати пам'ять та інші когнітивні функції мозку.

Як відзначили дослідники, позитивний ефект помітний навіть у тих літніх людей, у яких спостерігаються ознаки деменції або травми. Про це повідомляє Хвиля.


Підвищення рівня фізичної активності на кожне стандартне відхилення знижувало ризик розвитку деменції на 31%. Люди, які частіше рухалися і мали кращі моторні навички, на 55 відсотків рідше страждали від недоумства.

Проте вчені підкреслюють, що дослідження не показує причинно-наслідковий зв'язок, і люди, у яких розвинулася деменція, просто можуть знижувати рівень своєї фізичної активності. У той же час дослідники вважають, що вправи дійсно допомагають поліпшити здоров'я мозку.

Так у дослідженні взяло участь 454 старого, при цьому 191 з них страждали від деменції. Всі добровольці проходили тестування на фізичну силу, а також на пам'ять і мислення кожен рік протягом 20 років. Кожен випробуваний погодився пожертвувати свій мозок для аналізу після своєї смерті. Середній вік відходу з життя склав 91 рік.

За кілька років до смерті кожен доброволець отримував акселерометр, який він носив на зап'ясті. Пристрій цілодобово відстежувало фізичну активність будь-якого рівня. На основі записаних даних дослідники оцінили середній рівень щоденної активності. Виявилося, що ті, хто вів сидячий спосіб життя, частіше страждали від слабоумством і гірше проходили тести на пам'ять і мислення.

Зазначимо, деменція являє собою хронічне прогресуюче захворювання головного мозку. Вона характеризується зниженням всіх вищих когнітивних функцій, таких як пам'ять, мислення, орієнтування, розуміння, обчислення, здатність навчатися, судження.

Деменція є загальним терміном, що позначає глибокі порушення пам'яті та інших інтелектуальних здібностей. 

Читайте також