Чому супербій Усик-Гасієв відбувся саме у Москві

22 липня 2018 р. 23:42

21 липня в Москві відбувся фінал Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) у важкій вазі.

За трофей “Мохаммеда Алі” і титул абсолютного чемпіона світу боролися володар поясів WBC і WBO Олександр Усик з України і чемпіон за версіями WBA і IBF Мурат Гассиев з Росії. Однак, якщо вірити менеджеру українця Егіс Клімас, ще минулого тижня поєдинок був під загрозою зриву.

Як він пояснив, через проблеми з логістикою і безпекою. При цьому багато фахівців сходяться на думці, що настільки важливі протистояння, коли на кону багато титулів і великі гроші (тільки від WBSS чемпіон офіційно отримає 10 мільйонів доларів) необхідно проводити на нейтральній території.

Так чому ж вибір припав на країну, яку представляє один з учасників поєдинку? Спочатку промоутерська компанія Comosa AG, яка WBSS делегувала права на організацію боїв Суперсеріі, зупинилася на нейтральному місці проведення фіналу першого сезону. Після перемоги Олександра Усика в півфінальному бою проти латиша Майріс Бріедіс, а Мурата Гассіева – проти кубинця Юніера Дортікос, місцем проведення вирішального поєдинку вибрали Саудівську Аравію.

Однак фінал, призначений на 11 травня, скасували через травму плеча, яку Усик отримав всього за тиждень до виходу на ринг. Раніше російська сторона пропонувала провести поєдинок на своїй території, але WBSS відповіла відмовою. Не в останню чергу ще й тому, що Росія і Україна знаходяться в стані військового конфлікту, а значить навколо бою буде нагнітатися неспортивний ажіотаж.

Принциповість демонструвала і компанія К2, під знаменами якої виступає Усик. Промоутер українського бійця Олександр Красюк навіть пропонував у відповідь провести поєдинок в Києві. Але після травми Усика ситуація змінилася. Дочекавшись, коли сторона Усика назве термін остаточного відновлення українця, поєдинок призначили на 21 липня в тій же Саудівській Аравії. Однак цього разу ні Comosa AG, ні WBSS попередньої принциповості вже не виявляли.

Росіяни вперто стояли на своєму, запропонувавши більш привабливі, ніж на нейтральній території, фінансові умови і додаткові преміальні для бійців, розмір яких не розголошується. Сам Усик в одному з інтерв’ю сказав, що готовий боксувати де завгодно, в той час як Красюк, розуміючи можливий резонанс, був в своїх висловлюваннях обережніший. Адже Міністерство молоді та спорту нещодавно рекомендувало вітчизняним спортсменам і тренерам не виступати і не проводити збори на території Росії, яку Україна офіційно визнала країною-агресором.

Професійні боксери від державного фінансування не залежать, але не зважати на суспільним резонансом Красюк не міг. В кінцевому підсумку росіяни висунули такі умови, що відмова фактично означала би остаточний зрив поєдинку і втрату Усиком обох поясів. І це тільки зі спортивної точки зору, але є ще й матеріальна.

При будь-яких варіантах – виграв він чи програв, Олександр отримує рекордні у своєму житті преміальні, значно перевищують суму в 800 тис. Доларів за півфінальний поєдинок з Бріедіс. У зриві бою не був зацікавлений ніхто, і сторони почали непростий процес двосторонніх компромісів, вийшло так, що дуже великі гроші переважили просто великі гроші.

Джерело

Читайте також