Як дізнатися розмір субсидії на оплату комуналки?

30 вересня 2018 р. 21:59

Після внесення змін до субсидії розмір оплати за комунальні послуги може сильно змінитися. Ті, хто не отримував субсидію можуть її нарешті отримати, і навпаки. Дізнайтеся як самому прорахувати свою субсидію

Що змінилося в програмі субсидування?

Для початку, щоб отримати субсидію, потрібно щоб автомобіль сім’ї, якщо такий є, був не молодше 5 років. Але, якщо машину дали органи соц. захисту, то до вас цей пункт не відноситься. Якщо ви або хтось у вашій сім здає квартиру, будинок або іншу нерухомість під оренду, то оплата за неї повинна обов’язково прописуватися в інші доходи.

Субсидію не отримають ті, у кого є квартира більше 120 квадратних метрів або будинок більше 200 квадратних метрів. Але це не буде ставитися до будинків для прийомних сімей та сімейних будинках. У субсидії можуть відмовити, якщо ви ще в працездатному віці, але не працюєте і не ставали на облік в центр зайнятості. Якщо ж не відмовили, то дохід буде розрахований, як 3 прожиткових мінімуми, а саме 5286 грн. Обсяг споживаного газу став більш реалістичним і досяг 4,5 кубічних метрів, а при електричному опаленні норма стала 30 кВт. Якщо ви не працюєте і не належите до працездатної частини населення, але у вас розмір житла більше норми, то субсидію можуть збільшити на не більш третини.

Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія може бути оформлена і без договору на оренду, а тільки з урахуванням заяви і декларації, в яких зазначено їх домогосподарство.

Раніше не можна було отримати субсидію, якщо була проведена покупка на 50 тис. грн. і більше. Зараз же такої ж ліміт варто і на спадщину. Обов’язково потрібно буде задекларувати майно не тільки прописаних членів сім’ї, а й тих, хто не прописаний в житло. До речі, їх дохід теж буде враховуватися.

Аліменти вилучаються з розрахунку на субсидування. Переплату за лічильниками, які утворилися внаслідок не витрачання житлової субсидії у вас будуть забирати по теплу, газу, воді і електрики. Тільки в разі індивідуального опалення за 150 кВт електрики або ж за 100 кубічних метрів газу, переплату можна буде повернути грошима. Все ж інше забиратимуть в бюджет і компенсації не буде.

Крім того, тепер можуть скасувати житлову субсидію відразу по всіх послугах, якщо одна з них була відключена через несплату. Те саме можна сказати і до боргів понад 340 грн. і в разі несплати обов’язкового платежу по субсидії. І ще одне, оплатити всі і отримати нову субсидію в той же період не можна, доведеться почекати нового. Це стосується і теперішнього періоду після 1 травня.

Погана новина, для тих, хто працює неофіційно. Коли треба буде заново писати звернення для субсидії, в заявці буде цікавий пункт, в якому ви погоджуєтеся з обробкою ваших рахунків в банках і всіх даних по банкам. Приховати дохід не вийти, можна тільки пояснити звідки він взявся, та ще й сплатити податок. І справа тут не тільки в тому, що субсидію не дадуть, можуть ще й змусити повернути гроші держави, які воно витрачало, надаючи вам субсидію раніше.

Що ще потрібно знати для розрахунку?

Зміни в житлові субсидії України мають і інші дуже важливі сторони, без яких розрахувати приблизні виплати буде складно. Допомога держави оформляється тим особам, на імена яких є рахунок по оплаті житлово-комунального господарства. Тобто, якщо житло під субсидію було здано в оренду, є договір, де зазначено, що оплата комунальних послуг лягати на плечі орендаря, то можна і субсидію оформити на ім’я орендаря, що не прописуючись в цій квартирі. Договір, до речі, не обов’язково завіряти у нотаріуса.

Щоб дізнатися суму, яка буде покривати комунальні платежі потрібно враховувати:

Скільки людей зареєстровано в квартирі або ж в будинку
Сім’ями повинен бути показаний саме дохід сім’ї за минулий рік
Тарифи для квартплати на час звернення.
Щоб отримати субсидію на житлові послуги, при розрахунку потрібно враховувати і те, чи виходить сім’єю інші доходи. Це може бути, наприклад, стипендія чи пенсія. Але до них не відносяться виплати в якості допомоги для виховання дітей без опіки батьків. Також не беруть до уваги і одноразові державні допомоги та дохід від депозиту в банку.
Україна показує особливий підхід до пільг. Тобто, тепер можна або користуватися пільгами, або ж отримати субсидію. Але використання допомоги держави в подвійному варіанті більш неможливо.

Як розраховується розмір платежів на квартплату?

Спосіб перший: програми в Інтернеті дозволяє швидко дізнатися, який платіж треба буде вносити. Наприклад, програма калькулятор на багатьох сайтах.

Спосіб другий: розрахунок розміру житлового субсидування для квартири вручну. Розглянемо саме другий спосіб докладніше. Для цього нам знадобиться формула:

Ро = Кд / Кг х Рг,
Ро – це сама субсидія
Кд – означає «коефіцієнт доходу». Розраховується на всю сім’ю, з урахуванням її загального доходу, який потім ділиться на кількість людей у ​​родині і співвідноситься з прожитковим мінімумом.
Кг – одно 2. Це базовий коефіцієнт, який ділить Кд на два прожиткових мінімуми для однієї людини.
Рг – всього лише норма, яка може бути сплачена на комуналку, дорівнює 15%.

Отримати субсидію може та людина або сім’я у яких оплата за квартиру більше в розмірі, ніж обов’язковий платіж. Дізнатися обов’язковий платіж легко. Треба визначити доходи сім’ї за останні півроку.

Наведемо приклад:

Припустимо є сім’я, в якій 2 людини, разом вони заробляють 54 тис. Грн. за півроку. І кожен місяць оплата житлового приміщення у них в сумі виходить 1900 грн. Вони хочуть субсидію. Розрахуємо.
В середньому дохід за місяць виходить 54000/6 = 9000 грн .; На одну людину це буде 9000/2 = 4500 грн .;
Далі потрібно поділити цю цифру на прожитковий мінімум. Він ще до першого липня буде 1700 грн, значить 4500/1700 = 2,65.

Тепер треба поділити його на Кг, тобто на 2 і після помножити на Рг, тобто на 15%: 2,65 / 2 × 15% = 19,86%. Це буде відсоток для обов’язкового платежу. Тобто при доході за місяць в гривнях цей відсоток буде таким: 9000 * 19,86% = 1787 грн. і 40 коп.

Тоді субсидію вам дадуть таку: 1900-1787,4 = 112,6 грн. Розрахунок дуже приблизний, через те, що для кожної послуги житлової площі за новою розраховується субсидія. І на кожну послугу є свої норми на споживання. Так що відсотки і сума можуть відрізнятися від розрахованого вами.

Перерахунок субсидії на газ

Якщо ж субсидію на газ ви не використали повністю за весь опалювальний сезон, то з нею відбувається наступне:

Сума для покриття 100 кубів газу буде зарахована на ваш рахунок для наступного періоду.
А все що вище 100 кубів повернеться до державного бюджету. Але, так буде відбуватися тільки з тими особами і домогосподарствами, яким газ потрібен для індивідуального опалення. Простіше кажучи, за сьогоднішнім тарифом, на рахунку на наступний період має залишатися ще 690 грн.

Джерело

Читайте також