МОЗ узяв відповідальність за скандальну заяву заступника Супрун

04 червня 2018 р. 16:18

Міністерство охорони здоров'я України заявило, що стурбоване "поширенням уривків виступу" заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського.

Йдеться про заяву, зроблену заступником Уляни Супрун під час виступу в Рахунковій палаті України під час розгляду звіту про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров'я для лікування громадян України за кордоном:

"Стосовно ефективності. Стосовно нерезультативності та неекономності використання грошей. У сухому залишку - 25 відсотків пацієнтів, власне, вмирають. тобто, кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть. Вони все помруть без варіантів. І ефективність цієї програми нуль відсотків!" - заявив Лінчевський. Прес-служба ж МОЗ стверджує, що ці слова вирвали із загального контексту діалогу з Рахунковою палатою України.

"Заступник міністра Олександр Лінчевський приносить вибачення за емоційні висловлювання, неприпустимо невдало використані при його доповіді для опису проблеми, що зачіпає занадто чутливі питання для пацієнтів, їхніх близьких і небайдужих громадян", - йдеться у повідомленні.

У відомстві закликали ЗМІ, політиків та інших громадян України запобігти подальшим маніпуляціям. У МОЗ наголосили, що некоректним є і припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких направляли на лікування за кордон.

"Оскільки всі пацієнти в рамках цієї програми перебувають у важкому або вкрай важкому стані здоров'я, прогнозування успішності трансплантації та ймовірності настання рецидиву утруднене і залежить, зокрема, і від якості забезпечення післяопераційного періоду після повернення в Україну. Всі ці випадки мають високі ризики, отже, частка випадків з ремісією на рівні 75% є високим результатом для подібної програми", - йдеться у заяві відомства. Пізніше сам Лінчевський вперше прокоментував свої слова.

Як повідомляв OBOZREVATEL.UA, Лінчевський заявив, що витрачати гроші на онкохворих недоцільно, оскільки "вони все одно помруть".

У свою чергу, голова правління національного руху за трансплантацію Юрій Андрєєв закликав Кабмін звільнити Лінчевського.

Читайте також