ОТЖЕ СЬОГОДНІ НАМ БУЛА ПРЕДСТАВЛЕНА САУ “БОГДАНА”, ЯКА ВЖЕ ВСТИГЛА ПОСТАВИТИ НА ВУХА ТЕPОРИCТІВ. ЩО ЦЕ ЗА ЗВІР

11 серпня 2018 р. 10:51

САУ “Богдана” відкрила личко. Отже, сьогодні відбулась презентація вітчизняної САУ “Богдана” про яку в останні дні ходило багато чуток, припущень і самого неймовірного інсайда. Проте, для когось нова українська САУ, калібру 155-мм стала набагато більшим відкриттям, ніж очікувалось. Багато в чому тому, що вона використовує в якості бази – КрАЗ-6322.

Крім цього, незвичайного формату для нашої армії і, в принципі, всього пострадянського простору, стали відомі й інші подробиці про дану САУ, завдяки опублікованим на сторінці Юрія Бірюкова ТТХ.

Зокрема, “Богдана” має автомат заряджання на 6 пострілів і здійснює 6 пострілів в хвилину. Дальність стрільби осколково-фугасним більше 40 км, активно-реактивним – понад 50 км. Так само важливий момент – дана САУ повністю українського виробництва. Від, зрозуміло, шасі і до стола, що відповідає всім вимогам.

Що ж, звучить все дуже навіть добре. Адже з артилерією крупного калібру у ВСУ положення було значно гірше, ніж у нашого потенційного противника – РФ. Наприклад, якщо порівняти співвідношення таких знарядь як 152-мм 2А36 “Гіацинт-Б” то їх на озброєнні України менше 200 одиниць, в той час як у РФ більше 1100. Говорячи ж про САУ калібру 152-мм, то це 2С19 “Мста -З “(дальність стрільби 30 км і більше), яких у ВСУ менше 40 одиниць, а у РФ більше 450. Так само РФ розвиває напрямок самоходок 2С35” Коаліція-СВ “, що володіє заявленої дальністю стрільби до 70 км. Правда, оних на озброєнні російської армії не більше дюжини.

З урахуванням же ТТХ нашої САУ “Богдана”, ВСУ отримують не тільки повністю вітчизняний артилерійський комплекс, але і певну перевагу перед артилерією потенційного противника. Мало того, САУ “Богдана” по даному параметру так само перевершує і західні САУ, такі як італійська Palmaria, французькі AuF.1T і CAESAR, американські M109A6, британські AS-90, словацькі ZUZANA і т.д. Правда, поступається їм по скорострільності, але будемо сподіватися, що дана характеристика згодом тільки покращиться.

Що ж, попередня думка про дану САУ виключно позитивна. Недорогий, але ефективний варіант для артилерії. Час же в повній мірі підкреслить її переваги і недоліки. А поки – досить гідна і несподівана відповідь на випади критиків нашого ВПК.

Alexander Kovalenko

Читайте також