Прикмети на Покрову: яка буде зима

12 жовтня 2018 р. 20:21

14 жовтня відзначається велике церковне свято Покрова Пресвятої Богородиці. Наші предки вірили, що прикмети на Покрову дають точний прогноз погоди на місяці вперед.

Православні дотримуються прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці в день, коли вона з’явилася віруючим і захистила Константинополь від ворожої навали. Джерело Під час великого молебню на спасіння від ворогів Діва Марія пройшла по повітрю над головами людей, молилася з ними і простягла над їх головами частину свого вбрання – білу хустку.

Хустка (покрив – на старослов’янській мові це одяг або її частина) став символом свята, оберегом, який Богоматір дала кожному, хто вірити в її заступництво. Білий колір хустки символізує і сніжний покрив землі і фату нареченої – їм присвячені основні прикмети на Покрову.

Незабаром свято шанування Покров Пресвятої Богородиці широко поширився на Русі, православні почали помічати погодні прикмети на Покрову. У містах зводилися Покровські храми і церкви, в них обов’язково повинна була бути храмова ікона Покрови Пресвятої Богородиці.

На 14 жовтня – в середині осені – тепло поступово відступає, настають холоди. Тому прикмети на Покрову традиційно віщували, якою буде зима, скільки вона триватиме, як скоро випаде перший сніг і скільки він пролежить.

«Прийшов Покров – НЕ нагрієш будинок без дров!»
Звідки вітер на Покрову подув – звідти і перший мороз принесе
Яка погода на Покрову – така й зима
Журавлі на Покров полетіли – скоро чекай зиму студену
Сніг на Покрову – листопад буде сніжним
Північний вітер на Покрову – холодна зима без відлиги

14 жовтня не тільки дотримувалися прикмети на Покрову, а й визначали своє майбутнє, міняли життя на краще. В цей енергетичний день збувалося безліч народних вірувань. Не випадково саме в цей день незаміжні дівчата проводили ворожіння на Покрова.

Прикмети на Покрову

Покров Пресвятої Богородиці став також символом для українських військових і козаків, які також дотримувалися прикмети на Покрову. Уже в XVI-XVIII століттях на Запорізькій Січі були широко поширені ікони Покрова, Богоматір зображали на козацьких прапорах.

Козача Покрова – таке друга назва свято отримало в Україні і став одним з національних символів, а прикмети на Покрову – частиною української культури. 14 жовтня в Україні також відзначаються три свята, пов’язані з привітаннями військових і військовослужбовців – День захисника України, День українського козацтва та День створення Української повстанської армії.

Джерело

Читайте також