Українська православна церква стане незалежною від Москви

06 липня 2018 р. 13:14

Українська православна церква має право на автокефалію, оскільки вона є "материнською" для Російської православної церкви. Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю сербському телеканалу .

Президент абсолютно правильно сказав, що Україна, як і будь-яка православна нація, має право на свою церкву, яка має мати свою самоврядність. Це відповідає православним канонам і традиціям. Практично кожна нація і кожна держава має свою церкву. Таке влаштування церков було запроваджено із давніх-давен в православній церкві. Ми бачили народження нових патріархатів і митрополій одночасно із народженням держави. Тому нічого нового тут немає.

Дуже довго тривала дискусія між Візантійською і Болгарською церквами, між Візантійською і Київською в давні часи. Все це свідчить про те, щоб народ повніше входив у христову віру, щоб ставав релігійнішим, кордони патріархатів і митрополій повинні були збігатися із кордонами держави. Тому наявність в Україні власної помісної православної церкви – абсолютно правильна річ.

Коли Константинопольський патріарх створював Польську православну церкву, Албанську, Чехословацьку, він відштовхувався саме від правила, що кожен народ має мати власну православну церкву.

Україна теж цілком реально може отримати власну автокефалію. Ми це бачимо по заявах патріарха. Він каже, що Константинополь ніколи не передавав ніякі права на Україну, а претензії Російської православної церкви є не канонічними. Тобто Константинополь стає на наш бік. Цілком реально, що в перспективі місяця ми можемо отримати власну автокефалію.

Так, таке рішення спричинить конфлікти всередині Московського патріархату, бо значна частина священників і віруючих захоче перейти в єдину помісну Православну церкву. Але це будуть внутрішні конфлікти, а не конфлікти українців.

Джерело

Читайте також