«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

10 лютого – Єфрема Сирина, особливий день, коли жінки повинні побільше милуватися собою в дзеркалі і в жодному разі не залишати брудний посуд

10 лютого – Єфрема Сирина, особливий день, коли жінки повинні побільше милуватися собою в дзеркалі.

Прикмети на 10 лютого: що категорично не можна робити в Єфремів день. Джерело

10 лютого – день присвячений Єфрему Сирину . Він жив в 4 столітті, був учителем християнської церкви, поетом і богословом, і серед його праць особливо важливі тлумачення Святого Письма. У народі його прозивали також запічником, Сверчковим заступником, вітродуєм, прибаутником.

До цього дня склалося чимало традицій. Наприклад, не треба було в Єфремів день вбuвати комах, які жили в хаті. Щоб захистити будинок від злuх людей і нечистої сили, слід підмітати не простим, а полиновим віником.

Але найбільше примітний Єфремів день іменинами домового, без якого селянин, образно кажучи, не міг уявити свого господарства. Не терплячий до недбайливих господарів, п’янuць і незадоволених людей, домовик охоче допомагав на тому подвір’ї, де жили люди працьовиті і добрі.

Читайте також: Цей неймовірний продукт замінив мені м’ясо, рибу і салат! Його треба брати і негайно вводити в раціон на постійній основі!

Ось що не можна робити 10 лютого:

Ухилятися від роботи. Домові дуже не люблять ледарів, тому якщо щось запланувала зробити – обов’язково втіли в життя, якщо не хочеш накликати на себе праведний гнів. Особливо важливо підтримувати порядок в домі.

Залишати немитий посуд. Домові особливо люблять чистоту, тому 10 лютого не можна бути брудною і тримати в грязі будинок, і в першу чергу це стосується немитого посуду, яку багато хто любить збирати до кращих для миття часів.

Прикмети на 10 лютого

Не можна вбuвати комах в будинку – домовик розсердиться.

Якщо в цей день людина заxворіла, або трапилася бiда – звинувачували домашнього пустуна.

Щоб втихомирити домового, різали опівночі чорного півня, змочували віник в його кpові і ретельно підмітали будинок і двір. Потім ставили в кут горщик каші, щоб “хазяїн” покуштував гостинець і більше не капостив.

Вітер подув в цей день – весь рік буде непогожим і дощовим.

Над лісом повітря густе, небо темно-синє – скоро буде тепло.

Ліс почорнів – до відлиги.

Щоб домовик не бушував, дівчата і жінки намагалися особливо ретельно вести господарство, не лаятися мaтом, не скaндалити.

У багатьох областях до цього дня приурочували ретельне прибирання дому.

Хорошим знаком вважалося покласти під грубку трохи солодощів для домового.

У цей день любителі підлідного лову можуть сміливо йти на риболовлю – на Єфрема клювання відмінне!

У деяких будинках під час вечері господиня накладала їжу і для “господаря”, а потім ласкаво запрошувала його за стіл. Якщо цього не зробити, в будинку будуть пропадати речі.

Після полудня жінки в цей день повинні побільше милуватися собою в дзеркалі – це допоможе надовго зберегти красу і молодість.

Ті, хто народжується в цей день, вважаються щасливчиками.

Пише - ukrainians.today

Все буде Україна