«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

11-річний хлопчик став першою дитиною з онкологією, якого лікували його ж клітинами

У 2014 році Ювану поставили діагноз гострий лімфобластний лейкоз

У Лондоні (Великобританія) одинадцятирічний Юван Тхаккара став першою дитиною з онкологією, для лікування якого лікарі використовували його власні імунні клітини. Про це повідомляє британське агентство BBC.

У 2014 році Ювану поставили діагноз гострий лімфобластний лейкоз. Хлопчика лікували традиційними методами боротьби проти раку, робили хіміотерапію і пересадили кістковий мозок. Однак це не принесло результату, і хвороба повернулася.

Тоді лікарі вирішили вдатися до імуноонкологічної терапії на основі технології CAR-T, зареєстрованої під торговим найменуванням "Кімріа" (Kymriah). Вона передбачає видалення імунних клітин, після чого їх відправляють в лабораторію в США, де модифікують для розпізнавання і знищення ракових клітин.

У листопаді хлопчикові видалили його імунні клітини, а нові ввели минулого тижня. Лікарі не уточнюють, скільки часу знадобиться для досягнення результату.

Лікування коштує £ 282 тисяч, проте Національній службі охорони здоров'я країни вдалося домовитися про нижчу ціну. Терапію оплатив Фонд протидії раку.

Варто відзначити, що "Кімріа" дозволено застосовувати для пацієнтів до 25 років з B-клітинним гострим лімфобласним лейкозом, якщо інші способи лікування не дали результатів. У клінічному дослідженні з 75 пацієнтів, для яких всі інші методи лікування виявилися безуспішними, нова технологія виявилася дієвою для половини: через рік після процедури вони все ще були в ремісії. Однак спостерігалися і побічні ефекти. Деякі пацієнти потребували інтенсивної терапії через синдром вивільнення цитокінів – цитокінового шторму, який викликає лихоманку, низький кров'яний тиск і важкість дихання.

Королівська манчестерська дитяча лікарня також почала лікування свого першого пацієнта за допомогою індивідуальної імунотерапії "Кімріа". 11-річна дівчинка з Ліверпуля повинна отримати свої оновлені імунні клітини протягом декількох тижнів.

Нагадаємо, в.о міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун повідомила про фактори ризику і симптоми раку яєчок у чоловіків.

Як повідомлялося, в Харкові почали зводити сучасний онкоцентр. За планом у комплексі облаштують палати на 510 койко-місць і поліклініку.

Також ми писали, що Кувейтський фонд арабського економічного розвитку (КФАЕР) готовий надати Україні кредит під інвестиційні проекти в сфері лікування раку. Пише - ukr.segodnya

Все буде Україна